Târgurile de primăvară din Oravița și Răcășdia – anulate din cauza pandemiei

Bucatele ecologice, preparate cu grijă în casă, uneltele agricole, gata să fie folosite pentru curățenia de primăvară și nu numai, invitații de seamă, muzica și voia bună sunt elemente de care locuitorii din Oravița și Răcășdia nu se vor putea bucura nici în acest an, târgurile agricole, organizate în ultima duminică din martie, fiind anulate ca urmare a contextului pandemic.

Dacă până la apariția noului coronavirus pe teritoriul României târgurile de primăvară din Valea Carașului adunau mii de oameni întâmpinați cu diferite produse tradiționale, meșteșugărești și cu oferte care mai de care mai interesante, inclusiv cele care priveau vânzarea de animale vii, odată cu numărul tot mai mare al infectărilor cu virusul ucigaș s-au schimbat și datele problemei în ceea ce privește organizarea de evenimente. Se întâmplă și în cazul acțiunilor de promovare a producătorilor locali, evenimente care probabil vor cunoaște materializarea în această toamnă, doar în situația în care imunizarea va fi realizată într-un procent considerabil.

Cu toate că ofertele producătorilor locali atrăgeau ca un magnet atât turiști, cetățeni de rând, cât mai ales oficialități de rang local, județean, național, dornici să deguste produsele tradiționale bănățene, dar și să încurajeze consumul unor astfel de bucate, mult mai sănătoase decât cele distribuite pe rafturile supermarketurilor, frica de a-i expune pe cetățeni îmbolnăvirii îi determină pe edilii celor două UAT-uri să spună „pas” demersurilor cu tradiție, sănătatea populației fiind trecută astfel pe primul loc, chiar dacă aceste acțiuni erau benefice pentru promovarea zonei și atragerea fondurilor care să susțină și să încurajeze dezvoltarea pe segmentul agricol.

„Cel mai probabil, nu vom organiza târgul de primăvară, înregistrarea unui nou trend ascendent al infectărilor cu COVID-19 fiind un motiv cât se poate de serios pentru care trebuie să luăm decizii responsabile. E drept că un astfel de eveniment a devenit deja tradiție, însă viața și sănătatea oamenilor primează în fața oricăror acțiuni. Sperăm ca procesul de imunizare să fie un succes deoarece de acest lucru depinde revenirea la o viață normală și implicit luarea unor decizii vizavi de organizarea evenimentelor pe diferite segmente, demersuri la care oamenii, cu siguranță, așteaptă nerăbdători să ia parte.”, au ținut să transmită reprezentanții administrației publice locale din Oravița.

Aceeași rețetă va fi adoptată și în comuna Răcășdia, primarul Mirco Ilie Lechici nădăjduind să poată organiza măcar târgul agricol din această toamnă:

„Nu vom putea organiza târgul de primăvară, întrucât riscurile sunt foarte mari. Vorbim, o dată, despre răspândirea noului coronavirus în rândul populației și nu ne dorim să fim catalogați drept inconștienți, iar pe de altă parte, așa după cum bine știți, acțiunea găzduiește și tot felul de animale expuse spre vânzare, fapt care, din nou, se rezumă la primejdie. Poate, dacă numărul infectărilor va înregistra un trend descendent, dată fiind apariția vaccinurilor anti-COVID, vom putea participa cu toții la târgurile agricole din această toamnă, dar asta numai de noi, cetățenii, depinde”.