Peste 500.000 de lei pentru continuarea modernizării iluminatului public la Răcăşdia

Siguranța pietonilor pe timpul nopții și reducerea costurilor care împovărează bugetul local reprezintă doar câteva elemente-cheie pentru care UAT-ul condus de Mirco Ilie Lechici a luat decizia de a continua proiectul privind modernizarea sistemului de iluminat public, un demers sprijinit financiar de Administrația Fondului de Mediu.

„Suntem în etapa a doua de finalizare a documentațiilor în cadrul acestui proiect. Ca atare, vorbim despre continuarea modernizării iluminatului public în comuna Răcășdia, fapt care presupune înlocuirea a peste 300 de lămpi, noi, reprezentanții administrației publice locale, reușind să înlocuim doar o parte dintre acestea, aproximativ 100, din fonduri proprii. Referitor la sursele de finanțare identificate pentru materializarea acestui obiectiv, 500.000 de lei îi vom obține de la Administrația Fondului de Mediu, Primăria urmând să contribuie cu partea-i de cofinanțare, adică undeva la 40.000 de lei”, a explicat primarul liberal.

Mai mult decât atât, pentru ca lucrurile să poată funcționa la parametri optimi, sistemul de iluminat public va cuprinde și telegestiunea, ceea ce înseamnă monitorizare la distanță și intervenție rapidă, mai exact, dacă, spre exemplu, într-una din localități, o lampă sau mai multe nu vor funcționa, responsabilii pe acest segment vor ști exact unde s-a produs defecțiunea, remediarea lucrurilor putându-se realiza atât în mod eficient, cât și într-un timp rezonabil.

„La acest sistem de iluminat, vom avea telegestiune, adică un program prin intermediul căruia putem verifica, spre exemplu, dacă o lampă nu funcționează, indiferent în care din localități s-a produs defecțiunea, cum de asemenea vom putea opta pentru o luminozitate mai puternică sau mai scăzută. În ceea ce privește consumul de energie, cu siguranţă, efectele pozitive se vor produce, întrucât orice bănuţ în plus înseamnă o bază pentru demararea altor proiecte care să aducă beneficii localnicilor”, a mai adăugat şeful administraţiei publice locale de pe Valea Caraşului.