„From mine to river. The Water Guardians!” cel mai bun proiect european România-Serbia, la RegioStars Awards 2023

regio premiu Timisoara
gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Universitatea de Vest din Timișoara, GEC Nera Caraș-Severin și Institutul de Metalurgie și Mine din Bor, recunoaștere publică pe scena RegioStars Awards 2023 pentru cel mai bun proiect din Europa, la categoria Green Europe.  

Efortul muncii de ani de zile a fost încununat cu succes, pe scena RegioStars Awards 2023, unde cele 3 instituții din zona transfrontalieră România-Serbia au primit premiul pentru cel mai bun proiect european, la categoria „O Europă mai verde”, eveniment desfășurat la Ostrava, Cehia. Premiul a fost înmânat de către comisarul european pentru coeziune și reforme Elisa Ferreira.

Adriana Isvoran, Profesor Universitar Dr. Habil, în cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie a Universității de Vest din Timișoara a participat la finala RegioSTARS Awards 2023 și a primit cu mare bucurie această distincție europeană, înmânată de Comisarul Elisa Ferreira. „Acest premiu este dedicat celor 100 de studenți ai Universităților din Timișoara și Bor, precum și celor peste 700 de elevi și profesori care s-au implicat în activitățile proiectului, conștientizând problemele de mediu generate de activitățile miniere, dar și identificarea unor remedii propuse pentru dezvoltarea sustenabilă a acestor activități economice, prin curățarea apelor poluate și recuperarea metalelor grele din râuri.

Nu în ultimul rând, acest proiect, dar și premiul obținut, reprezintă vocea oamenilor din România și Serbia cu privire la problemele de mediu trecute și prezente, la care se așteaptă o rezolvare în viitorul cel mai apropiat. Alături de partenerii noștri suntem fericiți să putem oferi chiar de acum unele soluții la problemele create de poluarea cu deșeuri miniere a apelor,” a declarat Adriana Isvoran, în ziua primii premiului.

Anca Lolescu, director executiv BRCT Timișoara a exprimat, de asemenea, bucuria și mândria pentru recunoașterea eforturilor depuse de echipă în implementarea acestui proiect, care a fost desemnat câștigător în cadrul Competiției RegioSTARS 2023. Activitățile de cooperare transfrontalieră dintre România și Serbia au fost subliniate ca exemple de excelență în abordarea problemelor regionale și în promovarea dezvoltării durabile. O abordare integrată și colaborarea strânsă între partenerii de proiect pot avea un impact semnificativ în domeniul protecției mediului. Prin acest premiu, proiectul RORS-337 și persoanele implicate au primit nu doar validarea eforturilor lor, ci și oportunitatea de a-și împărtăși bunele practici cu alte proiecte din Europa.

REGIOSTARS este competiția anuală organizată de Direcția Generală Politici Regionale și Urbane a Comisiei Europene din 2008. De-a lungul anilor, a devenit eticheta de excelență a Europei pentru proiectele finanțate de UE care demonstrează impactul și incluzitatea dezvoltării regionale. 2023 este anul reînnoirii și relansării competiției.

regio premiu Timisoara

1000x100 (3)

În cadrul competiției au fost înscrise 228 de proiecte, din care 30 au fost declarate finaliste, participând la decernarea premiilor din Ostrava. Proiectele au concurat în 6 categorii diferite:

  • Categoria 1: O EUROPĂ COMPETITIVĂ SI INTELIGENTĂ
  • Categoria 2: O EUROPĂ VERDE
  • Categoria 3: O EUROPĂ CONECTATĂ
  • Categoria 4: O EUROPA SOCIALĂ ȘI INCLUZIVĂ
  • Categoria 5: O EUROPĂ MAI APROAPĂ DE CETĂȚENI
  • Categoria 6: TEMA ANULUI (Anul european al competențelor 2023)
  • Categoria 7: PREMIUL PUBLICULUI

În cadrul proiectului câștigător „From mine to river. The Water Guardians!” au fost implicați peste 100 de studenți din Timișoara și Bor, peste 700 de elevi și profesori din România și Serbia, dar și locuitori ai comunităților locale din Moldova Nouă și Bor. Proiectul a fost o voce a comunităților locale pentru a remedia poluarea apelor, cu metale grele apărute în urma exploatării cuprului și a avut ca plan de acțiune: analiza chimică a apelor, propunerea unor metode de remediere și a unor metode de educare a tinerei generații, în vederea protejării mediului înconjurător, prin acțiuni de ecologizare a râurilor din zonă.

YouTube video

Valoarea totală a proiectului  a fost de aproximativ 1 milion de euro, fiind implementat în lunile septembrie 2019 – septembrie 2021.

regio premiu Timisoara

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/