Primarul orașului Buziaș reacționează dur în urma scandalului generat în filiala PNL Timiș, după data de 3 iulie, atunci când au fost organizate alegerile la organizația liberală de Timișoara. Sorin Munteanu îi reproșează lui Alin Nica lipsa de comunicare și spune că Dănuț Groza, secretarul general al filialei, îl trage în jos. Munteanu se opune măsurilor punitive aplicate liberalilor din tabăra Ambruș și spune că nu va renunța la candidatura sa pentru șefia PNL Timiș.
Sorin Munteanu este unul dintre cei patru liberali care, până la această dată, și-au depus candidatura pentru șefia PNL Timiș. Într-un interviu acordat Express de Banat, primarul orașului Buziaș contestă modalitatea în care Comitetul Director Județean al PNL Timiș a confirmat sancțiunile date de BPJ, de suspendare a unor drepturi pentru 6 luni în ceea ce îi privește pe Raul Ambruș (consilier local) și Liviu Cocean (consilier județean). Sorin Munteanu spune că, în cadrul ședinței, au fost numărate doar voturile „împotrivă” și că nu toți participanții și-au exprimat opțiunea.
Redăm integral declarațiile primarului Buziașului, Sorin Munteanu:
Cum comentați situația creată în filială în urma alegerilor de la PNL Timișoara din 3 iulie?
Eu vorbesc de principii și de valori în ceea ce înseamnă respectul față de colegi. Nu poți să faci execuții de maniera în care să conduci ședința și în momentul în care se votează pentru aprobarea, votul „împotrivă” sau „pentru” luarea unei hotărâri, să iei doar cele „împotrivă”, iar când eu le-am solicitat să întrebe „cine este pentru?” și să spună fiecare persoană dacă e „pentru” sau se abține… ei au considerat că cei care nu au apucat, dintre colegi, și am confirmări, să poată intra online, fiind ședința pe Zoom, nu au putut intra să voteze efectiv, am fost blocați la vot. E o ticăloșie fără margini și atunci am spus: „Domnule președinte, vă rog frumos să cereți votul «pentru».” „Eu conduc ședința, eu hotărăsc cum se votează.”, mi s-a răspuns. „Ați văzut care au fost «împotrivă», restul sunt «pentru». „Păi de unde știți că restul sunt «pentru»? Pentru că poate nici nu au apucat să deschidă microfonul sau se abțin. Câte abțineri au fost?” Pur și simplu a fost o executare fără precedent ceea ce s-a întâmplat în ședința de Comitetului Județean Director. Îmi pare rău.
Am spus, haideți să vedem – că ăsta a fost efectul – care sunt cauzele care au dus la ceea ce s-a întâmplat în 3 iulie, la alegerile din Timișoara. Care au fost cauzele care au determinat acel scandal? Până la urmă, persoanele pe care astăzi le blamați au fost alături de dumneavoastră și le-ați susținut și le-ați promis că le susțineți până la capăt și cu 3-4 zile înainte v-ați schimbat opțiunea și opinia. Și atunci e normal ca acele persoane să se simtă trădate și să reacționeze cum au reacționat. Pentru că au fost lăsate lucrurile la voia întâmplării. Nu poți în politică să lași lucrurile la voia întâmplării și în ultimele zile să încerci să remediezi.
Dacă ați fi fost președintele filialei cum ați fi gestionat situația de la PNL Timișoara?
Nu s-ar fi întâmplat. În primul rând nu aș fi luat interimatul și de la Timișoara. Aș fi pus un om cu status care e și cel mai bun om pe care îl avem la Timișoara, rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea, l-aș fi pus pe el președinte interimar și s-ar fi ocupat timp de 9 luni să își organizeze, să facă liniște și să vină cu o echipă puternică la Timișoara, cu care să ne batem și în 2024 pentru primărie. Nu am fi ajuns la partea asta.
Ce îi reproșați lui Alin Nica?
În primul rând că nu are oameni capabili lângă dânsul, oameni de valoare. Domnul Groza, care e un tip conflictual, e un foarte bun primar la el în oraș, gestionează orașul așa cum consideră, foarte bine, dar județul nu este orașul Sânnicolau Mare și, din punctul meu de vedere, Dănuț Groza îl trage în jos ca abordare. E președintele Consiliului Județean, ar trebui să fim toți uniți, să ne punem la masă, să discutăm și fiecare trebuie să își aibă locul lui în echipă. Lipsa de comunicare îi reproșez.
Care e miza acestor conflicte?
Din păcate, războiul de la București s-a mutat aici. Eu am spus de la început: trebuie să fim echidistanți. Nu datorită faptului că avem o incertitudine, ci datorită faptului că nu avem unitate. Să fim puternici. În mod normal ar trebui să fim cel mai puternic partid liberal de la Munții Carpați până la frontieră, pe toată zona de vest. Timișoara a fost întotdeauna un etalon pentru ceea ce a însemnat zona de centru-dreapta și zona liberală, ori noi din frunte am ajuns opincă. Și ne încalecă Bucureștiul și așteptăm să luăm lumină de la Arad și de la Caraș-Severin. Ori noi ca Timiș trebuia să fim puternici și echidistanți față de ceea ce se întâmplă la București. Că nu ai de unde să știi în 25 septembrie că o să fie Orban sau o să fie Cîțu sau poate o să vină un al treilea candidat care să unifice ceea ce se întâmplă astăzi și atunci să te poziționezi așa de la început mi se pare sinucidere.
Mergeți înainte cu candidatura pentru șefia filialei? V-ați format o echipă?
Categoric. Ca să pot să am un cuvânt de spus. Sunt în discuții cu o echipă, cu primarul Lugojului, cu Claudiu Buciu, suntem în discuții vizavi de a avea o negociere cu privire la norma de reprezentare pentru că acum ticăloșia asta pe care au făcut-o vor să o repete și la alegerile la nivel de județ, printr-o normă de reprezentare mare, să aibă masă critică de manipulat… Sunt lucruri care… probabil că așa se întâmplă în politică, nu sunt învățat cu astfel de maniere și culmea că cei care îl blamau pe Robu și politica lui Robu, ei folosesc aceleași arme, chiar mai urâte. Că Robu la momentul respectiv nu i-a suspendat și nu i-a executat sau exclus din partid.
Vă așteptați ca în urma, spre exemplu, a acestor opinii să fiți suspendat din partid?
Nu cred că se va ajunge acolo pentru că eu am o politică de unitate. Le-am spus: eu nu sunt nici în echipa câștigătoare, nici #Orban. Eu sunt „echipa împreună”. „Echipa împreună” – ăsta este sloganul meu.
Pentru conducerea PNL Timiș și-au depus candidatura Alin Nica, președintele interimar al filialei, primarul Buziașului, Sorin Munteanu, deputatul Claudiu Chira, propus spre suspendare din partid de către forurile județene și consilierul județean Alin Popoviciu, exclus din PNL de către Biroul Permanent Județean al filialei. Popoviciu a contestat decizia.
O nouă rundă de alegeri la PNL Timișoara va avea loc în 31 iulie, urmând ca în 7 august să fie aleasă conducerea pentru filiala județeană.