EVAZIUNE. Prejudiciu de 2,5 milioane din afacerea cu aur turcesc

Patronul Bijuteriei Toscana din Caransebeș este acuzat de evaziune fiscală și suspectat că a oferit foloase funcționarilor Oficiului pentru Protecția Consumatorului Caraș-Severin, pentru ca aceștia să nu-și îndeplinească atribuțiile legale cu ocazia controalelor efectuate.

Mai precis, inspectorii de la control au trecut cu vederea că o parte din bijuteriile din aur procurate din Turcia nu aveau acte de proveniență. În fapt, erau livrate din Turcia metale prețioase sub formă de bijuterii defecte sau monede fără a evidenția în acte contabile sau în alte documente legale operațiunile economice derulate. Toate aceste ilegalități erau comise la toate magazinele din Caransebeș, Năsăud și Suceava.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin se arată că inculpatul a aprovizionat clandestin bijuterii din aur, cam 2-3 kg lunar, din Turcia și achiziționa din România cam 2 kg de aur (monede și bijuterii vechi) pe care le expedia în vederea reprelucrării în Turcia, de la care primea ulterior bijuterii noi, în schimb, pe care le introducea ilegal în magazinele sale, fără a înregistra veniturile în contabilitate. Prejudiciul adus statului român este estimat la 2,5 milioane de lei, sumă rezultată din neplata TVA-ului și a impozitului pe profit.

leader board 728 x 90 px

CITEȘTE ȘI: Inspectorii antifraudă au descins la mall! Infracțiuni cu aur turcesc! (UPDATE)

Inculpați în dosarul penal sunt patronul, Duran Huyuktepe și mâna dreaptă a acestuia din Caransebeș, Marcel Pașca. Toate bijuteriile în cauză sunt confecționate sau contrafăcute la unități de producție din Timișoara, București și din Turcia. Cu banii proveniți din activitățile evazioniste, inculpatul și-a achiziționat mașini de lux și proprietăți imobiliare, pentru a le introduce în circuitul legal.

În dosarul penal există și o latură civilă în care Agenția Națională de Administrare Fiscală se constituie parte civilă cu suma de 105.959 lei. Oamenii legii au pus sechestru asiguratoriu în februarie 2015 pe sumele de 26.943 de lei și 450 de euro ridicate de la domiciliul inculpatului, iar în iunie 2015 s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului până la concurența sumei de 923.670 de lei, sume care urmează a fi confiscate de instanța de judecată până la recuperarea întregului prejudiciu produs de patronul bijuteriei Toscana din Caransebeș. Acesta, alături de colegul său, a fost trimis în judecată în stare de libertate.

CITEȘTE ȘI:

Controlul inspectorilor Antifraudă la Bijuteria Toscana din Caransebeş s-a terminat cu dosar penal!