Discuții în prelungiri pentru formarea de majorități între PNL și USR PLUS la nivelul Timișului. Baza negocierilor: încrederea

Liberalii sunt în continuare în negocieri cu cei de la USR PLUS pentru formarea unor majorități la CL Timișoara și la CJ Timiș. Potrivit unor surse politice, cei de la USR nu îl mai susțin pe Andrei Meșter pentru funcția de viceprimar ce le-ar reveni, așa cum au fost negocierile inițiale între USR și PLUS. Nici liberalii nu au votat, până în acest moment, în forurile interne susținerea lui Cosmin Tabără pentru o poziție similară. 

Întrebat luni de expressdebanat.ro cum decurg negocierile între PNL și USR PLUS pentru formarea majorităților la CLT și CJT, președintele interimar al PNL Timiș a spus că momentan partenerii nu au nimic de comunicat în afara faptului că „negocierile sunt în curs și evoluează bine”.

Într-o declarație susținută imediat după ce liberalii și usr-iștii au anunțat eșecul primei runde de negocieri, primarul Timișoara a spus că „o majoritate putem să formăm atunci când avem câte un viceprimar și câte un vicepreședinte.”

Astfel, potrivit unor surse politice, cei de la USR nu l-ar mai susține pe Andrei Meșter, de la PLUS, pentru o poziție de viceprimar la Timișoara, ci favorit ar fi usr-istul Ruben Lațcău. Negocierile inițiale dintre USR și PLUS stabiliseră că unul dintre viceprimarii Timișoarei, în cazul câștigării primăriei, va fi un membru PLUS. În compensare, liderul de grup al consilierilor locali USR PLUS la Timișoara va fi un membru PLUS.

Pe de altă parte, liberalii nu și-au dat încă susținerea prin vot, în forurile interne, pentru Cosmin Tabără în funcția de viceprimar. Fritz afirma în 22 octombrie că „m-am văzut ieri la un lunch în Piața Unirii, foarte deschis, pe o terasă, cu Cosmin Tabără pe care nu îl cunoșteam și am vrut să îl cunosc. A făcut parte și din echipa de negociere care a fost ieri cu noi la PNL, dar nu a fost o întâlnire politică, a fost o întâlnire tocmai pentru că nu îl cunoșteam personal.”

CITEȘTE ȘI: Liberalii, refuzați la funcții în primăriile din Timiș conduse de USR PLUS

Baza negocierilor: încrederea

Ultimatumurile date de partenerii de discuții au expirat încă de lunea trecută. În 26 octombrie, Fritz și Nica au transmis simultan că: am decis împreună să prelungim perioada de negociere în speranța că vom ajunge la o înțelegere între PNL și USR PLUS despre majorități stabile și asumate atât în Consiliul Județean cât și în Consiliul Local.” 

Declarația a venit după lăsarea serii, în urma unei întâlniri dintre Alin Nica și Dominic Fritz, fără echipele de negocieri, pe teren neutru. Anterior agreării acestei prelungiri a perioadei de negocieri, Alin Nica afirma că poate singurul din USR PLUS în care mai are încredere este Dominic Fritz. La rândul său, Fritz spunea că:

„Încrederea trebuie să crească, încrederea nu vine așa din neant și oricum nu sunt un om naiv. Am mers în aceste negocieri cu o anumită reținere, am constatat că există o bază pentru a crește o relație de încredere, eu cred că această bază încă există și acum este în mâinile domnului Nica și a PNL-ului dacă vor să creștem încrederea între noi sau dacă vor să continuăm un joc ieftin care nu se folosește mai ales acum în situația de Covid”, a declarat primarul Timișoarei în 22 octombrie.

O zi mai târziu, Alin Nica: „Ușile noastre sunt deschise pentru că dacă noi am convenit asupra programului și ideilor nu găsesc ca insurmontabile celelalte discuții legate de poziții sau atitudini, dacă avem în partenerii noștri niște parteneri sinceri și loiali (…) Asta este provocarea pe care eu le-o lansez celor de la USR PLUS: să se autodepășească și să învețe să ducă politica și sunt sigur că Dominic – care poate e singura persoană în care mai am încredere din USR PLUS – poate să îi învețe să facă acest salt de calitate în politică pe colegii lui de la USR PLUS, să fie un partener alături de mine în acest efort să ducem politica timișeană la un nivel european.”