Situația în care se regăsesc spațiile verzi din Timișoara este revoltătoare, consideră prefectul de Timiș, mai cu seamă în privința ierbii care a invadat toate parcurile. Mihai Ritivoiu a dispus un control mixt în toate aceste spații din oraș, după ce a somat primăria să taie iarba și să igienizeze parcurile.
La începutul lunii mai, prefectul de Timiș soma Primăria Timișoara să taie iarba care a invadat parcurile din oraș.
„Decizia mea de astăzi este una care mă întristează. La începutul lunii mai, am atras atenția Primăriei Timișoara și am dat termen o lună să își pună în ordine vegetația din parcuri, cu alte cuvinte: să taie iarba. Constat la 6 săptămâni de la acel moment că suntem rușinea știrilor naționale, că inclusiv Parcul Rozelor, în acest weekend, era într-o stare deplorabilă, toate astea în contextul în care am eu cunoștințe care au fost mușcate de căpușe în parcuri, în ultimele zile. Căpușele și ambrozia – ne lovesc pe toți. Nu doream să fac acest control, dar având în vedere situația din parcuri am emis un ordin pentru înființarea unei comisii mixte de control – Prefectură, Garda de Mediu și Direcția Agricolă – cu unic scop: verificarea situației tăierii vegetației și a salubrizării parcurilor din Timișoara.”, a declarat prefectul de Timiș.
Controalele ar trebui să dureze aproximativ două zile, a mai spus Mihai Ritivoiu.
„Încerc să nu intru în tot felul de atacuri politice, dar este revoltător. (…) Nu vreau să dau amenzi, nu vreau să trimit controale, dar văd că altfel nu se poate.”, a mai precizat Ritivoiu.
CITEȘTE ȘI: Plin de buruieni și ambrozie în Parcul Rozelor din Timișoara
Vă reamintim și că, la mijlocul lunii mai, consilierul primarului Timișoarei Rudolf Graf scria pe Facebook că administrația testează un nou mod de cosire „eficient, care izolează insule de vegetație”. Consilierul argumenta faptul că tăierea totală a suprafețelor veri ar dăuna biodiversității.
Potrivit 195/2005, autoritățile administrației publice locale au obligația să întrețină spațiile verzi și parcurile, prin serviciile publice și operatorii economici. Amenda prevăzută de lege pentru încălcarea acestor norme este cuprinsă între 30.000 și 60.000 lei.