Acuzații de sovietizare a USR. Săgeți otrăvite, aruncate între foști și actuali membri ai Uniunii

usr
untitled design set 970x90 px

Sunt disensiuni în USR, înainte de alegerile care vor avea în luna iulie. De această dată, mărul discordiei îl reprezintă grupurile de Facebook la care au acces membrii sau simpatizanții partidului. În context, un fost membru al filialei Timiș reclamă lipsa de democrație din Uniune despre care spune că este condusă din interior de persoane cu „metehne staliniste”. 

„USR tocmai a devenit Uniunea Sovietică din România sub patronajul celui mai iubit fiu al partidului. Oameni buni, la fel cum nu poți vinde pâine dacă nu știi să faci pâine, nu poți spune că USR este cel mai democratic partid din România când în interior este condus cu metehne staliniste. Gogoși, în schimb, da. Aia mai poți vinde, cui mai cumpără.”, a scris Cristian Pușcaș, pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Demisii sau… epurări politice? Încă un membru USR se delimitează de partid, acuzând politica de rangă

Fostul membru al USR Timiș reclamă faptul că în plină competiție internă pentru alegerile președintelui USR, cel mai mare grup de Facebook – „Tribuna USRPLUS” -, cu peste 6.000 de membri de partid sau simpatizanți, a fost închis.

„Au pus călușul în gură la peste 6.000 de oameni care nu se mai pot exprima, dar pot citi ce scrie acolo. Adică exact ca în anii ‘50 când dădeau «ei» ce voiau la radio sau scriau în Scînteia. Domnule primar Dominic Fritz, cum comentați? Domnule senator Raoul Trifan acesta este «cel mai democratic partid din România»? Dacă ar ajunge actuala conducere USR să conducă România, am mai putea pleca din țară?”, a scris Cristian Pușcaș.

Reacția senatorului Raoul Trifan 

Parlamentarul de Timiș căruia Cristian Pușcaș îi cere o reacție explică motivele pentru care grupului de Facebook „Tribuna USRPLUS” i-ar fi fost schimbate setările. Raoul Trifan spune că informațiile potrivit cărora membrii ce se identifică cu platforma Curaj din USR au fost excluși din grupul oficial de dezbateri sunt dezinformări.

„Este vorba despre un grup de Facebook (Tribuna USR PLUS) care purta în mod eronat numele partidului și din care făceau parte atât actuali membri ai organizației cât și foști membri, simpatizanți, jurnaliști sau membri ai altor partide politice. Exista o confuzie cu privire la caracterul oficial al grupului, acesta fiind, de fapt, un grup clandestin, fără reguli, unde oricine putea să scrie orice, iar informațiile erau practic publice. Pentru că grupul oficial al partidului este reglementat destul de strict, cei care voiau mai degrabă să atace organizația – și aici vorbim de un spectru larg de atacuri, de la exagerări, la dezinformări și până la minciuni și calomnii – își publicau textele în acest grup clandestin. Deși nu era un grup oficial, acestuia i-a fost de multe ori atribuit statutul acesta în preluările din presă.”, a declarat Raoul Trifan la solicitarea expressdebanat.ro.

Acesta ar fi motivul, spune senatorul, pentru care administratorii „au avut de făcut o alegere: fie schimbau numele grupului pentru ca membrii săi să nu mai aibă impresia că sunt pe un grup intern, confidențial, fie îl închideau. Au ales a doua variantă și am înțeles că deja există un alt grup care i-a luat locul, de data aceasta fără numele partidului în titlu. Așa cum e normal.”

USR are un grup intern de dezbateri – „USRPLUS – Revoluția Bunei Guvernări”, din care fac parte toți membrii USR, a adăugat parlamentarul, „iar dezinformările care spun că anumiți colegi au fost excluși de acolo pot fi negate foarte ușor. Toți membrii au dreptul să facă parte din grup și să participe la discuții.” În susținerea celor spuse, Trifan a arătat că din acest grup intern de dezbateri fac parte și Ilinca Ghiza, Bogdan Stroe, Radu Hossu, Anca Sawaya, Nicu Stefanuta sau Allen Coliban.

Primarul Dominic Fritz, președintele USR Timiș, nu a dorit să își exprime punctul de vedere cu privire la acest subiect.

Alegerile pentru președinția USR vor avea loc în format online, în luna iulie, conform deciziei Biroului Național al USR, la propunerea liderului interimar al Uniunii, Cătălin Drulă. Presa centrală scrie faptul că echipa Curaj, gruparea de opoziție din interiorul USR, va organiza alegeri primare pentru desemnarea contracandidatului lui Drulă, cele mai mari șanse de câștig avându-le Allen Coliban, primarul Brașovului.

Foto: arhivă