Țeapă la consultaţiile oftalmologice comerciale

Consultaţiile oftalmologice gratuite oferite de specialişti anonimi la fiecare colţ de stradă au stârnit nenumărate comentarii în cadrul Spitalului Judeţean din Reşiţa. Ultimul pliant cu un astfel de anunţ a ajuns la Protecţia consumatorului, întrucât aceste controale nu respectă legislaţia medicală.

Sute de anunţuri cu consultaţii oftalmologice gratuite şi măsurarea tensiunii oculare de către specialişti din capitală au fost întocmite şi răspândite la începutul acestei luni pe toată raza municipiului. Asta, pentru că în oraş urma să aibă loc astfel de servicii medicale, lucru care s-a şi întâmplat. Personalul Firmei Lent Optik a oferit cetăţenilor controale oftalmologice gratuite în mai multe locaţii din oraş, activitate care, potrivit medicilor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, nu este autorizată şi încalcă drepturile pacientului.

CITESTE SI: FOTO: MILIOANE DE EURO INVESTITE ÎN SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ

Oamenii nu beneficiază de nimic în cadrul acestor consultaţii oftalmologice pentru că nu sunt consultaţi în condiţii corespunzătoare. Chiar dacă ei susţin că prescriu reţete de ochelari, pacientul nu primeşte nicio reţetă de ochelari, culmea, i se dau ochelari la faţa locului fără a primi în mână o reţetă. Personalul este destul de prost instruit, nu este calificat, nici măcar nu se precizează ce fel de medici specialişti fac aceste controale. Sunt optometrişti care, normal, au dreptul să monteze ochelari, şi nu să prescrie reţete de ochelari, pentru că le prescriu incorect. Aceşti oameni nu urmăresc altceva decât vânzarea ochelarilor proprii. Ei oferă consultaţii fără avize medicale. Mi se pare o activitate pur comercială”, a povestit dr. Cătălina Tălmaciu, medic specialist oftalmologie.

catalina talmaciu dumitru secasan

Şi pentru că spitalul reşiţean se află în faţa unei „concurenţe neloiale”, fiind sesizate nenumărate plângeri vizavi de acest tip de consultaţii, conducerea unităţii medicale a apelat la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului în vederea protejării pacientului.

Ca să ajungi să pui un diagnostic îţi trebuie o formare pe ani de zile, orice afecţiune umană trebuie să fie bine documentată, or cei care oferă astfel de controale sumare induc pacientul în eroare, crezând că are o boală simplă şi maschează anumite boli grave care, de fapt, pot fi puse doar în urma examinării de către specialişti. Aceşti oameni vând ochelari în rate, ceea ce noi nu facem în cadrul spitalului judeţean. Pentru asta sunt centre specializate. Noi nu intersectăm cele două chestiuni. De altfel, am vrut, prin ceea ce s-a făcut până acum, să protejăm pacientul de prescrierea unor ochelari care nu erau cei care trebuiau de fapt să fie recomandaţi. Opinăm că sunt încălcate drepturile consumatorului şi, pentru a desfăşura o astfel de activitate, este necesară obţinerea de autorizaţii şi avize din partea forurilor competente. Există posibilitatea de a se oferi aceste servicii de firme în sistem ambulatoriu, prin puncte de lucru mobile”, a declarat pentru Express de Banat dr. Dumitru Secăşan, managerul spitalului reşiţean.

 CITESTE SI: SPITALUL JUDEȚEAN REȘIȚA A PRIMIT PESTE 100.000 DE LEI PENTRU SECȚIA DE OFTALMOLOGIE

În altă ordine de idei, personalul care oferă deseori consultaţii oftalmologice gratuite în judeţ nu se sinchiseşte nici măcar să îndrume pacienţii spre Secţia de Oftalmologie din cadrul spitalului cărăşean pentru o eventuală intervenţie sau pentru a fi aprofundat un diagnostic, lucru care pare derizoriu.

Am avut pacienţi care, în urma acelui tip de consultaţii, au venit la noi, din propria iniţiativă, şi s-au plâns spunând că vederea le-a fost verificată cu amândoi ochi deodată, ceea ce nu este corect, iar tensiunea oculară le-a fost ridicată. Niciunul nu a fost îndrumat să vină. Deci pot fi ratate boli severe ale ochiului. De aceea am apelat la OPC în condiţiile în care nu se pot diagnostica anumite boli grave ale ochiului care pot duce la scăderea vederii şi, în final, la orbire”, a adăugat medicul specialist Cătălina Tălmaciu.

CITESTE SI: O NOUĂ INVESTIŢIE LA SPITALUL JUDEŢEAN REŞIŢA

Reporterii Express de Banat s-au deplasat şi la cabinetul doctorului Nicula unde, de altfel, s-au desfăşurat consultaţiile cu pricina, pentru o eventuală declarație, însă acesta se află în concediu.

Reamintim că Secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa are toate dotările necesare, aceasta beneficiind de aparatură medicală de ultimă generaţie, în valoare de peste 300.000 de euro. Printre echipamente se numără: retinal camera, aparat de facoemulsificare, microscop intraoperator, computer tomograf pentru nervul optic, aparat de sterilizare oftalmologie.

CITESTE SI: SPITALUL JUDEȚEAN REȘIȚA ARE PATRU LINII NOI DE URGENȚĂ PENTRU BOLNAVI


Comments

  1. Afacerea ta says:

    Acum poti invata Limba Engleza printr-o metoda unica in Romania testata pe zeci de mii de oameni.Iata cum poti invata Limba Engleza in 21 de zile.Afli mai multe detalii pe site-ul: invetienglezaro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/