Antidot pentru uitare. 75 de ani de amintire

stiri Timisoara Cuib de vise 1000x100

Victimele Holocaustului nu au fost uitate nici în acest an. Ele vor fi comemorate printr-un eveniment organizat la Timișoara în aceste zile, având în vedere că data de 27 ianuarie are o însemnătate deosebită în istoria Europei.

În perioada 26 – 29 ianuarie, Timișoara găzduiește un eveniment menit să păstreze vie oroarea pe care au trăit-o victimele Holocaustului. Conferința cu titlul „75 de ani de amintire/75 years of remembrance” este organizată de Asociația Nevo Parudimos, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Teologie și Istorie și Comunitatea Evreilor din Timișoara, RROMA din Macedonia și o serie de parteneri internaționali. Conferința din acest an face referire la cei 75 de ani scurși de când, în noaptea de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II Birkenau cei 2.897 de membri de etnie romă rămaşi în viaţă din aşa numitul „lagăr al țiganilor” au fost exterminaţi în camerele de gazare.

Evenimentul, programat în jurul datei de 27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – face parte din proiectul „Amintire Europeană și Solidaritate – dreptul nostru să ne aducem aminte/European Remembrance and Solidarity-Our Right to Remember! (ERS)”, finanțat de Programul „Europa pentru Cetățeni” al Comisiei Europene. Proiectul a fost inițiat de Organizația RROMA din Macedonia, în parteneriat cu alte 14 organizații din Europa. În 27 ianuarie 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz – Birkenau (Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. Aproximativ 23.000 de romi au fost ţinuţi prizonieri în Lagărul de Concentrare de la Auschwitz.

„Dorim, prin acest proiect, să dezvoltăm capacitatea educatorilor, a cetățenilor și a societății civile în vederea dezvoltării și unor activități educaționale pentru comemorarea victimelor și educarea cetățenilor la nivel național și internațional în legătură cu Holocaustul romilor, punând accent în special pe tineri care trebuie să afle cât mai multe despre acest fenomen”, spun reprezentanții Asociației Nevo Parudimos.

În urma deportării a circa 25.000 de români de etnie romă în Transnistria, aproximativ 11.000 dintre ei au murit de frig, inaniție sau epidemii.

 Stiri angajari Timisoara STPT job 1000x200

Conferința internațională de la Timișoara va fi găzduită de Universitatea de Vest, în Amfiteatrul A01, începând cu ora 10, duminică și luni (27 și 28 ianuarie). Vor participa profesori universitari, doctoranzi și specialiști în domeniu din România, Macedonia, Serbia, Germania, Grecia, Bulgaria și Ungaria.

De asemenea, duminică, 27 ianuarie, la ora 16, la Sinagoga Iosefin va avea loc comemorarea victimelor Holocaustului, iar luni, la Universitatea de Vest sunt programate o serie de workshopuri cu tinerii pe tema Holocaustului.

Pentru detalii suplimentare: Daniel Grebeldinger, coordonatorul local al evenimentului, tel. 0723 202 756 sau grebeldingerdaniel@yahoo.com.

Stiri Timisoara Muzeul TM Stiri Timisoara
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/