18 milioane de lei, paguba primăriei pentru procesele pierdute în instanță, în 2020. Fritz: „Suma asta arată o lipsă sistematică de respect pentru lege”

Administrația locală este nevoită să scoată din vistieria timișorenilor aproximativ 18 milioane de lei, despăgubiri și cheltuieli de judecată pentru procesele pierdute în instanță în acest an. Spre exemplu, 100.000 de euro merg spre familia unei minore accidentate grav de un plop căzut la furtuna din 2017 pe o stradă din Timișoara. 

Din cei 18 milioane de lei, primăria a achitat deja 14,3 milioane de lei: despăgubiri și cheltuieli de judecată pentru procesele pierdute în instanță. Alți 3,7 milioane de lei urmează să fie achitați.

„Mi se pare o sumă mult prea mare, e clar că o primărie este dată în judecată pentru tot felul de chestii, dar e clar
că 18 milioane într-un singur an e mult prea mult ca să fie acceptabil și va trebui să lucrăm la o strategie juridică să ne asigurăm că aparatul de specialitate nu mai face atâtea greșeli care ulterior duc la procese și că poate trebuie să ne apărăm mai bine în instanță. Suma asta arată o lipsă sistematică de respect pentru lege.”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Spre exemplu, din această sumă, 100.000 de euro merg spre familia unei minore accidentate grav de un plop căzut la furtuna din 2017, pe strada Borzești, în zona I. I. de la Brad. Un alt proces a fost pierdut cu fosta directoare a Direcției de Asistență Socială. Și acolo, primăria a fost nevoită, prin decizia instanței, să plătească despăgubiri.

„E o parte din moștenirea fostei administrații și asta se va schimba. Probabil nu peste noapte, pentru că procesele pe care le vom pierde la anul sunt tot procese despre lucruri care s-au întâmplat în fosta administrație. Dacă ne întrebăm de ce primăria nu are bani să își plătească facturile poate aici găsim o parte din răspuns. S-ar putea să avem în viitor un jurist care este și avocat și una dintre intențiile mele este să lucrez cu el la o analiză. Cu siguranță, o bună parte din aceste procese și despăgubiri ar fi putut fi evitate., a mai spus Fritz.

„Greaua moștenire” a datoriilor

În context, primarul Timișoarei a vorbit și despre datoriile pe care le are Clubul Sportiv Municipal Timișoara. Clubul încheie anul cu arierate de 4,3 milioane de lei. Unii jucători care nu și-au primit salariile au dat în judecată clubul.

„Acolo o să urmeze schimbări de personal, dar lucrăm la un buget ca să aducem, la anul, arieratele la zero. E un prim pas spre schimbarea strategiei de sport în Timișoara, în care banii contribuabililor trebuie să meargă în infrastructură sportivă, în sportul pentru copii și tineri și doar în al treilea rând pentru cluburi profesioniste. Iar acolo trebuie să fie un parteneriat între administrație, mediul academic și  între mediul de afaceri. O să fie în curând și un nou consiliu de administrație la SCM. De când s-a înființat SCM-ul nu s-a făcut niciun control acolo și cred că poate ar fi o idee bună ca Curtea de Conturi să vadă ce s-a întâmplat acolo în ultimii ani. Jucătorii nu au nicio vină și e o situație frustrantă pentru ei, are un efect și asupra performanței și încercăm la sfârșitul anului să aducem cât se poate să reducem restanțele la salarii.”, a explicat Fritz.

CITEȘTE ȘI: Fritz: „Primăria Timișoara are plăți restante de aproximativ 77 milioane de lei. Unele dintre acestea, în incidența de 30 de zile”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/