Fritz: „Primăria Timișoara are plăți restante de aproximativ 77 milioane de lei. Unele dintre acestea, în incidența de 30 de zile”

Primarul Timișoarei declară că a moștenit datorii de la administrația Robu, din cauză că plățile au fost rostologite de la o lună la alta și s-a intrat „în acest cerc vicios de întârzieri”.

Potrivit lui Dominic Fritz, datoriile totale pe care Primăria Timișoara le are, în acest moment, sunt de peste 75 de milioane de lei.

„Momentan, Primăria Timișoara are plăți restante în sumă de aproximativ 77 milioane de lei. Unele dintre acestea sunt clar în incidența de 30 de zile. Nu toate sunt deja creanțe, dar sunt și unele de peste 90 zile, 120 zile. Încerc, cât se poate, să plătim tot ce ne-a rămas datorii de la administrația anterioară, dar, din păcate, s-a trăit cu acest sistem de a rostogoli plățile de la o lună la alta și de a intra în acest cerc vicios de întârzieri. Sunt mulți care suferă din cauza asta.”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul a dat și câteva exemple. La Casa de Cultură, spune el, sunt plăți restante de 1,7 milioane de lei, către clubul sportiv sunt plăți restante de aproape 3 milioane de lei, iar la DAS, unde sunt servicii sociale, „suntem cu peste 2 milioane de lei în urmă”. Fritz explică și faptul că primăria nu a achitat nici banii pentru campusul Colegiului Bănățean din Timișoara. Consiliul local aprobase cumpărarea acestuia în 2016, cu circa 21 milioane de lei, în rate trimestriale, eșalonate pe trei bani. Banii ar fi trebuit să fie achitați proprietarului clădirii, Episcopia Romano-Catolică.

„Primăria nu a putut să onoreze acest contract. A făcut plăți de 12,5 milioane de lei până acum. În ianuarie 2020 a făcut o convenție de eșalonare, cu o plată lunară, între ianuarie și mai. Până la sfârșitul lui mai, după această convenție, trebuia plătită o anumită sumă în fiecare lună. Nu s-a plătit. Dacă eu acum vorbesc cu acești parteneri, să facem o convenție de eșalonare, vor spune «păi am făcut una și nu ați dat nimic din ce ați promis». Povestea asta o regăsesc în mai mult spețe”, a explicat Fritz.

Anul viitor, „intenția mea fermă este să revenim pe un făgaș normal, în care există o predictibilitate a plăților”, a mai spus primarul.

Recent, fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, a reacționat la afirmațiile făcute de Dominic Fritz cu privire la situația financiară a primăriei. „O spun cu toată răspunderea: situația financiară pe care am lăsat-o este cea mai bună din ultimii mulți ani din aceeași perioadă a anului! Dar trebuie să știi să fii ordonator de credite la acest nivel de Primăria Timișoara.”, a scris Robu într-o postare publicată pe rețelele sociale.

CITEȘTE ȘI: Robu îl acuză pe Fritz de „incapacitate crasă de a face față unor funcții grele”. Care este motivul?