László Tőkés, la 31 de ani de la Revoluție: „Este îngrijorător că printre membrii AUR se află ofițeri care în 1989 au fost fruntași în înăbușirea Revoluției”

untitled design set 970x90 px

În mesajul transmis la 31 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara, pastorul reformat László Tőkés spune că speră ca președintele României și partidele politice să se detașeze de noua formațiune care a acces în Parlament ca urmare a scrutinului din 6 decembrie. 

„La 31 de ani de la răscoala populară de la Timișoara stau cu capul plecat pe acest loc unde a pornit Revoluția, unde cuvântul lui Dumnezeu s-a înălțat liber, aducând speranță în rândul enoriașilor care s-au confruntat cu goliatul dictaturii comuniste, care părea invincibil atunci. Încă nu știm cine trebuie să plătească pentru victimele din 1989. În 6 decembrie au avut loc alegerile parlamentare și am luat act cu grijă, văzând cum ajunge la putere și partidul AUR. Este îngrijorător că printre membrii AUR se află ofițeri care în 1989 au fost fruntași în înăbușirea Revoluției. Nu putem decât spera că președintele și partidele se vor detașa de AUR. Îmi doresc ca această zi să fie un memento în procesul statutului român-maghiar”, a transmis pastorul László Tőkés.

În 15 decembrie, Consiliul Național Maghiar din Transilvania și Platforma Memoriei și Conștiinței Europene transmit online un eveniment comemorativ la care iau cuvântul Florian Mihalcea – președintele Societății Timișoara, Lukasz Kaminski – președintele platformei Memoriei și Conștiinței Europene, profesorul Miklós Bakk și cercetătorii Thomas Hiio, Marius Oprea și parlamentarul ungar Zsolt Németh.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate două scrieri: „Să nu uităm!” și „Kiútkeresés a hazugság világából”, aceasta din urmă scrisă de Tőkés. Acțiunea poate fi urmărită cu traducere în engleză, română și maghiară aici, iar netradus – aici.

15 decembrie 1989

În seara zilei de 15 decembrie 1989, mai mulți enoriași reformați de etnie maghiară, cărora li s-a alăturat un alt grup de enoriași baptiști, s-au adunat în fața Bisericii Reformate din Piața Maria pentru a-l susține pe Tőkés. În dimineața zilei de 16 decembrie, aproximativ 500 de credincioși reformați și baptiști conduși de pastorul Petre Dugulescu s-au adunat la locuința lui Tőkés, unde au împiedicat ridicarea lui din casa parohială. În aceeași zi, grupului de credincioși adunați în fața bisericii de pe strada Timotei Cipariu i s-a alăturat o mulțime de trecători. Se scandau lozinzi anticomuniste. Acesta este considerat punctul de pornire al Revoluției din Decembrie 1989.

În 22 decembrie 1989, Tőkés a fost numit membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale. În 2007, Tőkés a fost ales eurodeputat independent din partea României. În 2009 a fost reales în funcție, pe lista UDMR. Din 2010 până în 2012 a fost vicepreședinte al Parlamentului European. A obținut un nou mandat în 2014, de această dată ca reprezentant al Ungariei, fiind ales pe lista FIDESZ. Are dublă cetățenie, română și maghiară.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/