SUA laudă inițiativa Valeriei Schelean-Șomfelean! Victorie împotriva violenței în familie!

Deputatului PNL de Caraș-Severin i se datorează în mare măsură unul din punctele pozitive din Raportul de țară al SUA privind practicile drepturilor omului în anul 2016!

Raportul de țară al Departamentului de Stat al SUA evidențiață progresele făcute în legislația românească în ceea ce privește protecția victimelor violenței domestice. Interesant este că progresele despre care vorbește documentul făcut public de Ambasada Americii la București se datorează inițiativei legislative ce aparține unui parlamentar cărășean. Intervențiile liberalei Valeria Schelean pe tema violenței în familie n-au fost deloc puține în ultimii ani și s-au concretizat într-o prevedere legislativă potrivit căreia instanțele judecătorești trebuie să se pronunțe asupra cererilor privind emiterea ordinului de protecție într-un termen de maximum 72 de ore de la data învestirii lor. Este exact ceea ce Departamentul de Stat al SUA laudă în Raportul de țară pentru 2016. Ambasada SUA în România arată însă în același document și ceea ce România trebuie să mai pună la punct. Iar aici notează că foarte puține plângeri penale depuse de victimele violenței domestice ajung să fie finalizate cu o condamnare, dar și faptul că Guvernul este prea puțin preocupat de această problemă. Măsurile de protecție de care ar trebui să beneficiază victimele violenței în familie nu sunt aplicabile, iar de cazare în centre speciale nici nu poate fi vorba.

Valeria Schelean-Șomfelean a comentat pentru expressdebanat.ro aprecierile din Raportul de țară al SUA și a împărțit în mod elegant meritele cu colegii din Camera Deputaților. „Mă bucur în primul rând că am reușit să venim în ajutorul victimelor violenței în familie cu o prevedere care să ofere protecție reală celor care au mai mare nevoie de ea, precum și de aprecierile Ambasadei SUA la București. Aș vrea pe această cale să le mulțumesc colegilor deputați că au dat curs demersului meu și în mod special Asociației Necuvinte și doamnei Simona Voicescu pentru sprijinul acordat în elaborarea acestui act normativ. Împreună am făcut front unit împotriva violenței în familie. Emiterea ordinului de protecție în cel mult 72 de ore înseamnă mai multă siguranță pentru victimele violenței în familie și va încuraja mai multe femei să apeleze la acest instrument juridic”, a declarat parlamentarul PNL.