În organizația lui Mocioalcă, niciun sponsor serios pentru PSD!

PSD a strâns anul trecut peste 16 milioane de lei din cotizații, donații și chirii. Niciun social-democrat din Caraș-Severin nu a trimis la București sume importante. Cel puțin nu oficial!

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, PSD a obținut anul trecut, din cotizații, aproape 15 milioane de lei. Din donații care au depășit baremul de 10 salarii minime pe economie, PSD a mai adunat 800.000 de lei, la care se adaugă peste 360.000 de lei, bani din activități comerciale și chirii, informează Mediafax.

Conform prevederilor legale, partidele au obligația de a publica lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară. Pe această listă sunt trecuți, printre alții, senatorul Cornel-Cristian Resmeriţă (56.500 lei) şi deputaţii Laurenţiu Nistor (56.800 lei), Natalia Intotero (55.800 lei) şi Ilie Toma (50.000). Un alt deputat de Hunedoara, Petru-Sorin Marica, a plătit cotizaţii care însumează 20.000 de lei.

În lista publicată în Monitorul Oficial apar și europarlamentari care au cotizat peste baremul a zece salarii minime. Astfel, Daciana Sârbu, soția fostului președinte al PSD Victor Ponta, a plătit cotizații în valoare de 50.000 de lei. Ea este urmată de Claudia Ţapardel, cu 44.325 de lei, de Andi Cristea, cu 36.500 de lei, şi de Emilian Pavel, cu 36.300 de lei.
Veniturile PSD au fost completat în 2016 de donații, legea prevăzând ca partidul să publice în Monitorul Oficial doar donațiile care depășesc baremul a zece salarii minime brute pe economie. La acest capitol, PSD a strâns 569.845 de lei. Donația cea mai mare a fost primită din partea actualului primar al Sectorului 5 al Capitalei, Daniel Florea, cu o donaţie de 140.050 de lei. Locul al doilea ca nivel al donaţiei, cu 60.000 de lei, îi revine lui Liviu Gheorghiţă Goncea. Legea nu prevede și publicarea datelor privind donațiile care nu depășesc baremul a zece salarii minime brute pe economie.

PSD a obținut și donații din partea unor firme, acestea ajungând la un total de 225.900 de lei. Cea mai mare sumă, 80.000 de lei, a fost dată de Leading Construct SRL din Timiş. Actualul edil al Sectorului 5 al Capitalei, Daniel Florea, a donat și 40.000 de lei prin firma sa de avocatură.

Veniturile PSD au fost completate din alte venituri, respectiv din închirierea unor sedii pentru birourile parlamentare sau pentru desfășurarea unor conferințe sau acțiuni socio-culturale, ori din emiterea de carnete/legitimații de membru de partid. La acest capitol suma strânsă s-a ridicat la 368.431 lei. Deși s-au făcut speculații numeroase, în mod oficial din Caraș-Severin nu apare niciun sponsor serios pentru PSD.