VIDEO. Noul tramvai turcesc din Timișoara a intrat în teste. Când vor urca primii călători?

tramvai nou

Garniturile de pe linia 9 din Timișoara nu au mai circulat luni seară, de la ora 22, între bulevardul Dâmbovița și Ciarda Roșie, de la acea oră fiind testat pentru omologare primul tramvai nou ajuns la Timișoara. Acesta va fi introdus în circulație după ce va fi omologat de Autoritatea Feroviară Română. 

Testele în care a intrat noul tramvai vizează, printre altele, sistemul de frânare în anumite condiții sau simularea gradului de încărcare. În total, vor fi făcute 70 de astfel de verificări. După ce noua garnitură va fi verificată de specialiști, autoritățile vor putea depune documentația pentru obținerea acordului tehnic, la Autoritatea Feroviară Română.

La momentul la care tramvaiul a ajuns la Timișoara, reprezentanții companiei turcești producătoare estimau că testele vor dura cel puțin o lună. „Trebuie să testăm acest tramvai poate timp de o lună, iar apoi, în două luni, putem trimite între 4 și 6 tramvaie. (…) În multe orașe sunt tramvaie care pot circula pe baterii, 3 sau 5 kilometri. Folosim același sistem și la autobuzele noastre electrice. Acestea pot circula până la 300 km cu o singură încărcare pe zi. Acesta va fi și sistemul pe care îl vom folosi la tramvaie. Vor putea merge 63 km fără a avea nevoie de rețele catenare.”, spunea președintele companiei.

leader board 728 x 90 px

CITEȘTE ȘI: Tramvaiul turcesc a ajuns la Timișoara. Sosirea garniturii, așteptată de zeci de curioși

După ce va fi obținut agrementul AFER, la Timișoara vor putea ajunge și următoarele două tramvaie din cele 21 contractate de primărie. „Conform contractului, în primele trei luni după momentul în care acest tramvai va fi acreditat de AFER vin următoarele două tramvaie.”, a spus Nicolae Bite, directorul STPT.

Noul tramvai va putea circula, deocamdată, pe liniile 1 și 6. În prezent, cele de tramvai de pe bulevardul Cetății și Calea Bogdăneștilor – 4, respectiv 5 – sunt în reabilitare.

CITEȘTE ȘI: Bulevardul Cetății a intrat în șantier. Cel puțin doi ani și jumătate de disconfort pentru timișoreni

Cât timp se vor face teste, tramvaiele de pe linia 9 vor circula între Gara de Nord și bulevardul Dâmbovița. Legătura între bulevardul Dâmbovița și Ciarda Roșie va fi făcută de autobuze, care vor opri pe carosabil, în dreptul stațiilor de tramvai.

Noul tramvai a sosit la Timișoara la sfârșitul lunii iunie. Are o lungime de 30 de metri, poate transporta cel mult 200 de călători, podeaua joasă, aer condiționat și afișaj electronic. Noul tramvai are o autonomie de 63 km. O singură garnitură produsă în Turcia a costat aproximativ 2 milioane de euro.

Sursă video: Facebook/Dan Diaconu