Acord de reeșalonare a datoriilor pe care Colterm le are către furnizorul de gaz, încheiat de Primăria Timișoara

Dominic Fritz a anunțat că Primăria Timișoara a reușit să încheie un acord de reeșalonare a datoriilor pe care Colterm le are către E.On. În total, societatea de termoficare a Timișoarei are restanțe de peste 50 de milioane de lei către furnizorul de gaz.

Un anunț important pentru timișorenii racordați la sistemul de termoficare al orașului a fost făcut de Dominic Fritz, în această seară. Primarul Timișoarei a precizat, într-un mesaj postat pe Facebook, că municipalitatea nu mai trebuie să plătească imediat datoria de 51,5 milioane de lei pe care Colterm o are către E.On. Asta după ce a fost încheiat un acord de reeșalonare a creanțelor societății de termoficare garantate de primărie.

Vorbim despre facturi ale Colterm de zeci de milioane de lei adunate din 2013 și pentru care, în mod inconștient, fosta administrație a garantat cu bunurile orașului, ocolind reglementările privind datoria publică locală. Mai mult, primăria era somată să plătească aceste restanțe încă din 2018, în urma unei decizii a instanței, însă fosta administrație a preferat să nu plătească un leu și să acumuleze penalități de milioane. Iar acum risca să fie executată silit. În urma acestui acord semnat cu conducerea E.On, am reușit o reeșalonare pe 2 ani și jumătate a acestora”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a ținut să critice vechea administrație pentru faptul că doar a rostogolit datoriile Colterm și nu a făcut nimic pentru a schimba situația în care compania se află.

Am spus-o și în trecut și o repet: vechea administrație a preferat să garanteze cu banii orașului și să îndatoreze Timișoara pentru ca la Colterm să nu se schimbe nimic. Au rostogolit datoriile companiei pentru a acoperi incompetența, chiar cu riscul de a băga orașul în faliment. Acestor datorii li se adaugă și un împrumut de 35 de milioane de lei, garantat tot de primărie, pentru care prima rată a fost plătită abia după un an, tot de noua administrație, dar și subvenții anuale de circa 100 de milioane de lei. Acești bani ar fi putut fi folosiți pentru investiții. Dar au amânat la nesfârșit plata acestor datorii, totul pentru a servi clientela politică. Ironia este că termoficarea centralizată și energia sunt investiții de viitor, din care orașul ar putea câștiga bani. Vom face noi pașii necesari, împreună cu Banca Mondială, cu care am semnat recent un acord, iar banii pe care îi vom câștiga prin economiile făcute îi vom investi în viitorul Timișoarei”, a detaliat primarul Timișoarei.