Un sfert din ţigările de contrabandă intră în România prin vestul țării! Autoritățile dorm liniștite!

Instituţiile dorm liniştite, chiar dacă procurorii DNA trag mereu semnale de alarmă cu privire la gradul de implicare a autorităţilor, care mai degrabă susţin reţelele de contrabandă, decât să le combată.

Fie că este vorba de simpli poliţişti de frontieră ori vameşi sau chiar de şefi de tură ori şefi de poliţie, în instanţă au ajuns tot felul de dovezi depuse de procurori că reţelele de contrabandă au sprijin în instituţiile statului care ar trebui, în fapt, să combată fenomenul.

Studiu Novel Research: Regiunea de Vest asigură 25% din ţigările de contrabandă

Regiunea Vest şi Regiunea Sud-Vest asigură împreună mai bine de jumătate din ţigările de contrabandă vândute pe piaţa neagră din România, 25% venind din Regiunea Vest, adică judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Arad şi 26% din Regiunea Sud-Vest, de regulă judeţul Mehedinţi.

Anul acesta numărul ţigărilor de contrabandă introduse şi vândute pe piaţa neagră din România a crescut, atât faţă de media anului trecut, cât şi chiar faţă de media ultimilor 5 ani, semn că fenomenul contrabandistic se întăreşte din nou şi aruncă tot mai multă marfă pe piaţa neagră.

infografic evolutie piata neagra

Potrivit Novel Research, anul trecut s-a comercializat ilegal în România în medie 16% din totalul ţigaretelor vândute, iar media ultimilor cinci ani este şi ea de nici 15% din totalitatea ţigaretelor vândute. În 2016 cifrele au crescut mult mai mult, spun cei de la Novel Research, media fiind de 16,9%, cea mai mare cotă fiind atinsă în ianuarie 2016, care s-a apropiat de 20%.

Dar nu numai volumul a crescut, ci, din cauza creşterii preţurilor ţigaretelor comercializate legal, contrabandiştii au crescut şi ei preţul, în mai 2016 preţul ajungând până la aproape 10 lei/pachet.

Cele mai folosite de contrabandişti sunt ţigaretele denumite generic „cheap whites”, adică variantele ieftine ale brandurilor internaţionale de ţigarete, de cele mai multe ori fiind ieftine pentru că sunt contrafăcute. Din totalul ţigărilor de contrabandă vândute, peste 50% sunt de tipul „cheap whites”, 3,4 % sunt ţigări sârbeşti introduse în ţară, iar 3,3 % sunt ţigări aduse din Duty Free.

infografic_ait

Procurorii au tot sesizat implicarea autorităţilor în susţinerea reţelelor de contrabandă

Procurorii anticorupţie menționează, într-un rechizitoriu despre care Express de Banat a mai scris, că prin Punctul de Trecere a Frontierei Naidăş se trec ţigări de contrabandă cu TIR-ul, cu complicitatea poliţiştilor de frontieră şi a vameşilor din PTF.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. În PTF Naidăş, rețeaua de contrabandă era coordonată chiar de polițiștii de frontieră!

De asemenea, un alt rechizitoriu ce vizează Clanul Covaci din Oraviţa arată stenograme telefonice cu însuşi comandantul Poliţiei orăşeneşti care ar proteja un contrabandist. Express de Banat a scris despre comisarul-șef Remus Dan Cătănescu: „este bănuit că l-a deconspirat pe informatorul organelor judiciare care supraveghea activitatea infracțională a clanului Covaci. Totul este întărit chiar de un polițist, martor al unei întâlniri de taină dintre fostul șef al Poliției Oravița, în prezent șef al Poliției Anina, și Marinel Covaci!”, dar şi despre o posibilă implicare a adjunctului inspectorului-şef al IPJ Caraş-Severin în scurgerea de informaţii despre procurorul George Bucurică spre avocatul Teofil Drugărin, condamnat deja pentru hărţuirea procurorului. Iar această scurgere de informaţii, scria Express de Banat la acea vreme, ar fi plecat chiar de la comisarul Mihai Moatăr, împotriva căruia procurorul ar fi făcut chiar plângere penală. Mihai Moatăr, al doilea om în Poliția din Caraș-Severin, a explicat pentru Express de Banat că habar nu are de plângerea lui Bucurică. „Nu e adevărat, nici nu știu despre ce este vorba. Eu sunt om serios, acum aud despre treaba asta. Nu am avut treabă eu cu Drugărin. Nu am nicio relație cu Drugărin, îl cunosc, pentru că ne-am intersectat când lucram niște dosare cu el. M-a mai băgat domnul procuror într-un dosar, că l-aș fi ajutat pe Cătănescu! Habar nu am despre ce este vorba acum, sută la sută nu am nicio legătură cu acest Drugărin. Nu am vorbit cu el de cel puțin trei ani. De când sunt pe funcția asta nu am vorbit cu el”.

Lotul „Naidăş”, doar pedepse cu suspendare

Luaţi cu elicoptere şi autobuze după deja celebrele descinderi din PTF Naidăş ale DGA şi DNA, toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră trimişi în judecată au fost condamnaţi cu suspendare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Curtea de Apel, în primă instanţă, a condamnat mai multe persoane la puşcărie cu executare, printre aceştia fiind şi soţia prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa de la acea vreme, Cristinel Mihăilă, adică exact acel parchet care are competenţă teritorială pe zona de frontieră ce cuprinde inclusiv PTF Naidăş!
Cu siguranţă asemenea sentinţe, prin care cei ce luau şpagă de zeci sau sute de ori pentru a le facilita accesul contrabandiştilor cu produsele ce ajungeau pe piaţa neagră în ţară, au încurajat revirimentul activităţii de contrabandă, văzând că, până la final, nimeni nu dă nici bani înapoi, nu fac nici puşcărie şi nici nu le sunt confiscate averile!

Iar despre Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, care le ia practic apărarea poliţiştilor de frontieră trimişi în judecată pentru corupţie, nu ştiu ce s-ar mai putea spune. Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara tolerează astfel de manifestări și nu e deloc interesat să constate dacă polițistul Toc și vameșul Crecană au șters pe jos cu uniforma și reputația de om al legii.

CITEȘTE ȘI: Polițiști-infractori și borfași la Vama Naidăș! Inculpații din Poliția de Frontieră au sărit la bătaie, în Tribunalul Caraș-Severin! [VIDEO]

Purtătorul de cuvânt al ITPF Timişoara, inspectorul Petru Nicola, a îndrumat sec spre depunerea unei sesizări, că doar nu e nimeni în măsură din Poliția de Frontieră să comenteze comportamentul celor doi polițiști inculpați, după ce ziariştii au sesizat atât comportamentul inadecvat, cât şi faptul că au fost trimişi în judecată pentru fapte care uluiesc orice om normal!

CITEȘTE ȘI: SCANDALOS. Poliția de frontieră desființează DNA-ul! Din cauza polițiștilor și vameșilor care fac contrabandă cu TIR-ul!

În schimb, ITPF Timişoara trimite regulat comunicate de presă prin care ne anunţă cum a prins câte-un şofer fără ITP sau un amărât cu câteva zeci de ţigarete, în timp ce procurorii povestesc instanţelor cum sunt trecute ţigările cu TIR-ul sau microbuzele!

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Contrabandă cu TIR-ul prin Vama Naidăș!