EXCLUSIV. În PTF Naidăş, rețeaua de contrabandă era coordonată chiar de polițiștii de frontieră!

Polițiștii de frontieră au mers personal la Reşiţa pentru a găsi un microbuz pentru transport, s-au folosit de autospecialele de serviciu pe post de antemergător şi chiar au omis să înregistreze în sistemul informatic microbuzul ticsit cu ţigări de contrabandă!

După mai multe tergiversări şi ani de anchetă, dosarul poliţiştilor de frontieră din PTF Naidăş care au închis ochii la transporturile cu ţigări de contrabandă ajunge în sfârşit în instanţă. Nu fără peripeţii. După ce procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa a disjuns dosarul spre Direcţia Naţională Anticorupţie, aceştia din urmă au finalizat rechizitoriul şi l-au trimis în instanţă.

Nici la instanţă nu au lipsit peripeţiile, după ce inculpaţii din dosar au contestat legalitatea şi temeinicia unor probe din dosar, invocând tocmai disjungerea spre DNA a dosarului. Iniţial judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Timişoara a respins mai multe asemenea probe, după care a decis că rechizitoriul este legal constituit şi a dispus judecarea acestuia pe fond.

Potrivit procurorilor anticorupţie, din probatoriul administrat pe parcursul cercetărilor a rezultat că, „în noaptea de 17/18.01.2014, în jurul orei 3.30, un cetăţean sârb a introdus în țară, prin PTF Naidăş, cu complicitatea agenţilor de poliţie Tămaş Rija Grigoraş şi Toc Ion Daniel (n.r. foto) şi a lucrătorului vamal Crecană Laurian, cantitatea de 1.660.000 țigări de contrabandă, transportată cu autoutilitara Iveco Daily cu nr. fals de înmatriculare, fiind prins în flagrant la momentul deplasării până la locul de depozitare din localitatea Oraviţa, faptă ce a dus la crearea unui prejudiciu total de 954.562 lei, precum și la asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru transportator”.

Deşi era şeful Departamentului de Intervenţie din cadrul STPF Naidăş (adică al mascaţilor), Rija Grigoraș Tămaş s-a folosit de maşina de serviciu împinsă pe post de antemergător al transportului de contrabandă, încercând să se asigure că nicio autoritate nu va opri microbuzul pentru control. Mai mult, acesta s-a şi deplasat la Reşiţa pentru a găsi un microbuz cu care să poată fi transportată toată cantitatea de ţigări.

În vederea pregătirii activităţii infracţionale, agentul de poliţie de frontieră Rija Grigoraș Tămaş a făcut mai multe demersuri în vederea identificării unui autovehicul de transport marfă, care să fie utilizat la introducerea în ţară a uriaşei cantităţi de ţigări.

gif card de energie dacus 1000x100

În intervalul decembrie 2013 – ianuarie 2014, Rija Grigoraş merge în mai multe rânduri în municipiul Reşiţa, unde ia legătura cu deţinătorul unei autoutilitare marca IVECO DAILY.

De la prima întâlnire, Rija Grigoraş Tămaş s-a interesat de starea tehnică a autoutilitarei, dacă era de vânzare şi la ce preţ, solicitând totodată numărul de telefon al proprietarului, pentru a-l putea contacta la o dată ulterioară. Pe 15 ianuarie 2014, Rija Grigoraş Tămaş s-a dus din nou la Reşiţa şi s-a întâlnit cu proprietarul, ocazie cu care l-a întrebat dacă nu ar fi dispus să-i închirieze autoutilitara pentru 3-4 zile, contra sumei de 100 euro. „În condiţiile în care proprietarul a fost de acord cu propunerea, inculpatul i-a cerut să-i aducă autoutilitara, a doua zi, la ora 17.00, la ieşirea din Municipiul Reşiţa înspre Lupac, în locul numit «La Stemă». Aspectul trebuie reţinut cu atât mai mult cu cât, după cum vom arăta mai jos, în data de 16.01.2014 avea să intre în ţară transportatorul sârb (…), care va prelua autoutilitara în vederea încărcării cantităţii de ţigări de contrabandă. Apare ca evidentă, astfel, atenta premeditare a activităţii infracţionale, precum şi faptul că operaţiunea a fost demarată numai după momentul în care inc. Tămaş Rija Grigoraş a făcut rost de un vehicul propice transportării întregii cantităţi de ţigări”, reţin procurorii anticorupţie în rechizitoriu.

Cu alte cuvinte, poliţiştii de frontieră nu numai că-i favorizează pe contrabandiştii de ţigări, ci chiar se implică personal în organizarea fenomenului de contrabandă, ceea ce agravează şi mai mult acuzaţiile aduse de către procurori.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Contrabandă cu TIR-ul prin Vama Naidăș!