„Mike Security încearcă să-și spele imaginea șifonată, dar nu-i prea reușește!” ITM Hunedoara contraatacă!

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Hunedoara aduce clarificări în ceea ce privește controlul efectuat la firma de pază Mike Security din Reșița, după ce societatea a amenințat instituția de control cu acționarea în instanță pentru depășirea atribuțiilor.

Poliţişti de ordine publică şi de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu inspectori ai ITM Caraș-Severin și un lucrător de la Inspecţia Muncii Bucureşti, au trecut ieri pragul punctului de lucru al Mike Security din Reșița pentru a verifica neregulile constatate de ITM Hunedoara în luna octombrie. În plus, au fost verificate și alte 42 de societăți comerciale cu care firma de pază avea contracte.

CITEȘTE ȘI: Încă un dosar penal pentru Mike Security! 950 de angajați la negru!

În ceea ce privește verificările efectuate de ITM Hunedoara care au scos la iveală cazuri de muncă la negru în cadrul societății de pază, rezultatul lor a fost contestat de Mike Security, care a amenințat că va acționa instituția de control în instanță pentru că și-ar fi depășit atribuțiile. În replică, ITM Hunedoara clarifică acest aspect, prezentând prevederile art. 19 din Legea 108/1999:

„Inspectorii de muncă, purtând asupra lor legitimația și insigna care atestă funcția pe care o îndeplinesc în exercitarea atribuțiilor stabilite prin lege, au următoarele drepturi:

a) să aibă acces liber, permanent și fără înștiințare prealabilă în sediul oricărui angajator și în orice alt loc de muncă organizat de persoane fizice sau juridice;

b) să identifice, pe baza actelor care dovedesc identitatea sau pe baza altor documente, persoanele aflate în locurile de muncă sau în alte locuri supuse controlului sau cercetării evenimentelor și să impună completarea fișei de identificare;

gif card de energie dacus 1000x100

c) să solicite angajatorului sau reprezentantului legal al acestuia, precum și salariaților, singuri ori în prezența martorilor, documentele și informațiile necesare pentru realizarea controlului sau pentru efectuarea cercetării evenimentelor”.

CITEȘTE ȘI: ITM și-a depășit atribuțiile! Mike Security nu lucrează „la negru”!

În comunicatul de presă al ITM Hunedoara se arată că firma de pază din Reșița avea, în momentul controlului din luna octombrie, 950 de persoane care lucrau la negru. Mai exact, firma a modificat contractele de muncă ale acestora prin act adițional, diminuând timpul de lucru de la 8 ore, la o singură oră, pentru restul de 7 ore fiind întocmite contracte de colaborare. În ciuda acestui fapt, oamenii aveau aceleași atribuții și lucrau, în total, tot 8 ore, deși contractul de colaborare, prin lege, oferă prestatorului posibilitatea de a alege modul, echipamentele și timpul de lucru, fără să i se poată impune un interval orar fix în care să muncească. În plus, aceste contracte de colaborare scuteau angajatorul de la plata cotei aferente contractului de muncă, sarcina revenindu-i angajatului.

„Cu părere de rău constatăm că Mike Security Group SRL Reșița încearcă prin orice mijloace și luări de poziție să-și spele imaginea șifonată de utilizarea muncii nedeclarate, lucru care de altfel nu-i prea reușește”, se mai arată în punctul de vedere al ITM Hunedoara.

CITEȘTE ȘI: Noi percheziții la firma de pază Mike Security! [FOTO]