Greva din spitale ia o pauză! Ministerul Sănătății îi amenință cu instanța pe cei care au protestat!

untitled design set 970x90 px

Personalul din sistemul sanitar mai are răbdare… până luni! Greva generală a luat o pauză, în speranța că doleanțele angajaților vor fi luate în seamă, iar amendamentele la Ordonanța 20 vor fi votate favorabil.

Personalul medical care a început săptămâna cu o grevă generală a renunțat la protest, cel puțin până luni. Angajații din sistemul sanitar încă așteaptă un răspuns favorabil la solicitările lor, pe care speră să îl obțină până luni. Este vorba, în principal, despre sporurile care se calculează încă la nivelul salariului din 2009 și despre introducerea personalului TESA în grila de salarizare. „Până luni, suspendăm greva, pentru că noi credem că totul se va rezolva favorabil pentru noi”, spune Maria Galescu, liderul sindical din Reșița.

Potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea, anunță Ministerul Sănătății:

  • Angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat
  • Angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv)
  • Părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui  contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

Prin urmare, nicio revendicare a Federației SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă. Guvernul, prin Ministerul Sănătății, anunță că se va adresa instanței de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei. Maria Galescu, liderul sindical din Reșița, este sceptică în ceea ce privește acționarea în instanță.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Când ei nu ne dau ceva, noi nu-i mai acționăm în instanță. Câte lucruri așteptăm noi că nu le-am primit și cum lucrăm în sistem de avarie ba că nu avem personal, ba că nu avem materiale… n-a mai dat nimeni în judecată Ministerul Sănătății. Așa că nu cred că ne vor da nici ei pe noi. Pentru că totuși toți pașii au fost respectați. Noi nu am întrerupt lucrul pentru că nu putem lăsa bolnavii fără asistență medicală, dar dacă va fi nevoie vreodată, vom face așa și atunci să vedem ce se întâmplă. Eu zic mai bine să ne lase în pace, după atâta vânzoleală… Și bolnavii sunt supuși anumitor traume, și noi și lucrăm cu personal puțin, ne înlocuim unii pe alții. La mine în laborator lipsesc 7 asistenți, de o jumătate de an lucrăm așa. Noi îi suplinim și pe ei, dar nu primim niciun ban pentru asta. Așa că ar trebui și noi să îi dăm în judecată pentru treburile astea. Și multe altele”.

Rămâne de văzut ce măsuri vor adopta medicii luni, 7 noiembrie. Până atunci, activitatea în spitalele din Caraș-Severin se desfășoară normal.

CITEȘTE ȘI: Grevă generală în spitalele din Caraș-Severin!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/