Un loc uitat de vreme, nu şi de oameni: Ineleţ

Cătunul Ineleţ, care ţine de comuna Cornereva, atrage iubitorii de aventură precum un magnet. Familiile care până deunăzi trăiau izolate, acum primesc vizitatori cu daruri şi cu suflet dornic de încărcat baterii!

Izolat în Munţii Cernei, la fel ca alte câteva aşezări răsfirate pe culmile înalte, Ineleţ este în continuare greu accesibil, neelectrificat, încet-încet depopulat, dar pitoresc şi admirat de turiştii care de la Băile Herculane aleg greul traseu care îi duce la cătun. O astfel de incursiune va face grupul de la Clubul Sportiv Close Combat România din capitală, care a ajuns luna trecută la Băile Herculane pentru un curs de tehnici de supravieţuire în mediul ostil, iar de acolo, planificarea urcării spre Ineleţ a fost o chestiune de timp şi organizare. Drumul, apoi cătunul şi oamenii lui, stilul de viaţă, frumuseţea, dar şi greutăţile de zi cu zi i-au impresionat pe mai toţi pasionaţii de trasee montane. Este şi cazul prietenilor Close Combat România, coordonaţi de Dan Dumitru, ofițer superior în trupele speciale ale Poliţiei Române.

De acel sătuc am aflat atunci când am fost la cursul de supravieţuire în mediu ostil şi de acolo şi ideea. Am strâns prieteni care să dea ce pot şi îi ţine inima şi gata. Am şi prieteni de afară care mă sprijină. Strâng ajutoare, cărţi, haine, medicamente, îmbracăminte, alimente pentru toţi cei din sat şi apoi până la sfârşitul lunii le ducem pe toate acolo sus la ei”, a mărturisit pentru Express de Banat, Dan Dumitru.

Specialistul în arte marţiale a lansat o adevărată campanie pe pagina Clubului Sportiv Close Combat şi a cerut ajutorul tuturor inimoşilor care vor şi pot să se implice într-o acţiune pe care o consideră un gest normal. Mai mult, deşi drumul spre Ineleţ poate fi parcurs şi pe un dificil traseu montan doar de maşini de teren, sportivul nu vrea să urmeze această cale, ci “o să parcurgem în semn de respect pentru ei acelaşi drum anevoios… pe scări!”

Express de Banat urmăreşte demersul Close Combat

Pentru ca sprijinul pe care îl oferă locuitorilor din Ineleţ să nu fie unul general şi nu neapărat util, grupul de la Bucureşti caută să afle care sunt nevoile reale ale comunităţii. Pentru asta s-a luat legătura cu Primăria Cornereva, dar şi cu echipa Express de Banat, pentru o documentare temeinică. Este nevoie nu atât de obişnuitele ajutoare care prisosesc în casele noastre şi pe care le putem pune într-un pacheţel, cât de hrană neperisabilă, petroloi sau gaz lampant, baterii şi acumulatori, lămpi cu încărcare solară care să lumineze lungile nopţi de iarnă. Iniţiativa pare să prindă forţe, iar raniţele se umplu. Cum iarna vine devreme la Ineleţ, iar accesul va fi tot mai greu, campania celor de la Close Combat România ia viteză.

Pe langă o mână de luptători din trupele speciale ale poliţiei, am avut un mare ajutor din parte a două doamne minunate cu un suflet de aur… nu stiu cum fac şi ce influenţă benefică au asupra prietenilor lor, dar au pus lumea în mişcare şi foarte multe persoane au răspuns afirmativ “Apelului” nostru şi datorită lor, Danei Rusu şi Jamillei Azazi. Doamnele acestea se implică într-un mare fel şi datorită lor chiar o să ne realizăm acest vis şi o să aducem zâmbetul pe feţele oamenilor din Ineleţ“, a ţinut să precizeze Dan Dumitru.

Vin şi pleacă… cu amintiri

Turiştii sunt tot mai mulţi în cătunele Cornerevei. La Ineleţ, dar şi în cătunele învecinate precum Scărişoara, oameni aflaţi în căutarea aventurii şi a frumosului nealterat al naturii vin, se îndrăgostesc de locuri, de oameni, umplu aparatele de fotografiat, telefoanele, sufletele cu amintiri care nu se mai şterg. E şi cazul lui Ionuţ Vlad, de la Trasee Marcate, care în primăvară a urcat cu panouri solare şi calculatoare pentru copii care învaţă în scoala de la Ineleţ. Din fericire, ca el sunt şi alţii şi iată, prin Close Combat România, un nou grup inimos scoate din izolare satul cocoţat sus pe vârf de munte!

Citeşte şi Close Combat România vine la Băile Herculane

Sursa foto: bloguldecalatorii.ro

Comments

  1. Doru says:

    Multumim domnului Dan Dumitru ca are un suflet foarte mare din inima noastra care suntem departe de domnia sa dar suntem cu inima alaturii de dansu,sa aiba parte de multa sanatate din partea fam Bardas.