Vântul schimbării la vârful deconcentratelor aflate în raza de acţiune a preşedintei social-democrate Luminiţa Jivan pare a se simţi şi la APIA Caraş-Severin, instituţia care stabileşte beneficiarii unor subvenţii ce însumează zeci de milioane de euro. Este, de altfel, instituţia care a produs zeci de condamnări pentru fapte de corupţie din perioada şefiei deţinute de escrocul PD-ist Romică Anculia, om de nădejde al lui Sorin Frunzăverde.
De la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin am primit ieri, pe adresa de email a redacţiei, un fel de comunicat de presă, intitulat „Sinteza activităţii APIA Centrul Judeţean Caraş-Severin“. Surprinzător mesajul, ţinând cont că această instituţie evită să trimită comunicate şi să ţină conferinţe de presă. În ultimii ani, de când este condusă de directorul executiv Dumitru Stepanescu, APIA o face la fel de rar ca în perioada de tristă amintire când Romică Anculia se specializa în infracţiuni privind luarea de mită în schimbul acordării de subvenţii financiare specifice activităţii APIA. Şi iată că acum, în prima jumătate a lunii ianuarie, primim o sinteză a activităţii pe anul precedent, abia încheiat!
Ce aflăm din materialul de o (una!) pagină, întocmit de Dumitru Stepanescu?
„Ajutoarele financiare pe scheme/masuri, solicitate de fermierii din judetul nostru, in anul 2018 se prezinta astfel:
I. Serviciul Autorizare Plăţi şi Centrele locale au primit şi gestionat cereri de plată, după cum urmează: 19.326 cereri depuse în 2018; 179.440,04 ha – suprafaţa totală solicitată la plată în 2018; 19.313.123,02 euro – suma autorizată la plata în avans; 12.066.599,62 euro – suma autorizată la plata finală; 31.379.722,64 euro – total sumă autorizată în Campania 2018.
II. Serviciul Măsuri Specifice, care gestionează cereri în sectorul «Programul Naţional Apicol», «Bunăstarea animalelor- porcine şi păsări», «Reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură”, «Ameliorarea raselor de animale», «Renta viageră», a autorizat la plată în anul 2018: din Bugetul Naţional: 9.933.088 lei; din Fondul European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR): 17.008.990 lei; din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA): 2.649.626 lei. În total din cele trei fonduri (BN, FEADR si FEGA) a fost autorizată suma de 29.591.705 lei, ceea ce înseamnă 6.519.432 euro.
În ceea ce priveşte recuperarea debitelor, în 2018 au fost întocmite 2.170 dosare de debit. Încă de la începutul anului s-a urmărit recuperarea acestor debite/creanţe de la cat mai mulţi fermieri debitori. Astfel, au fost recuperate creanţe în cuantum de 33.715.072 lei, reprezentând 82,57% din totalul debitelor existente“.
După această înşiruire de cifre, fără o prezentare analitică, fără o comparaţie cu situaţia din alţi ani şi fără o raportare la contextul naţional, Dumitru Stepanescu concluzionează că aceasta este, sintetic prezentată, „activitatea noastră, pe care o apreciem ca fiind o activitate bună“. Nouă nerămânându-ne decât să apreciem că… trebuie să-l credem pe cuvânt pe directorul executiv al APIA CS.
Însă Dumitru Stepanescu nu se opreşte aici. „Sinteza activităţii“ se încheie cu un angajament luat de acesta în numele Centrului Judeţean APIA: „Ne propunem să facem mai mult pentru ca sumele ce intră în judeţul nostru, gestionate de APIA Caraş-Severin, să fie mai mari“. De ce nu sunt acum sumele mai mari? În niciun caz din cauza celor de la APIA, transmite acelaşi director: „Pentru aceasta va fi nevoie de o mai mare receptivitate din partea fermierilor, ajutaţi de către personalul care deserveşte «Registrul Agricol» de la Primăriile din judeţ“.
Rămâne să vedem dacă Stepanescu îl va convinge pe noul lider judeţean al PSD, deputatul Luminiţa Jivan, că are o activitate bună în fruntea APIA. Pe Ion Mocioalcă se pare că a ştiut cum să-l convingă, atâta vreme cât a tot fost menţinut în funcţie de guvernele pesediste.
Sursă foto: articolul HALUCINANT. Cum a ajuns o basculantă plină cu deșeurile APIA Caraș-Severin în mijlocul naturii?! Explicații penibile!