Turiști din toată lumea vin să descopere Timișoara. Și… cum era în comunism?

timisoara turism 2
casinoherculane by sungarden

Turiștii care ajung în Timișoara vor cel mai adesea să ia parte la un tur general al orașului, în care să ia contact cu principalele atracții pe care le oferă Capitala Europeană a Culturii. Dincolo de asta, vizitatorii sunt atrași și de cum trăiau oamenii pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

Fie că sunt din Danemarca, Germania, Polonia sau Cehia, turiștii care ajung să viziteze Timișoara sunt impresionați, după câteva ore petrecute în centrul istoric, de arhitectura imobilelor vechi. Este și cazul unor vizitatori care au ajuns în oraș printr-un program Erasmus. E vorba de angajați din universități din întreaga Europă.

„Îmi place foarte mult mixul cu arhitectura veche care e foarte bine conservată. Îmi plac și bisericile. La noi sunt doar biserici catolice, nu am fost niciodată înainte într-o catedrală ortodoxă. Este foarte interesant și foarte frumos.”, a spus o tânără din Cehia.

O alta din Danemarca a remarcat că orașul este, în zona lui centrală, foarte curat: „Mă simt foarte bine, e un oraș foarte frumos. Am observat că e foarte curat, cel puțin comparativ cu Copenhaga, care e mult mai murdară în sezonul în care vin turiști. E o îmbinare a diferitelor culturi, istoria Europei se reflectă în clădiri.”

„Am avut mai multe opțiuni, am ales Timișoara. Eu vin din Frankfurt, Germania. M-am uitat pe Internet puțin înainte, venind aici găsesc orașul foarte interesant. Oamenii vorbesc engleză, ceea ce e confortabil pentru noi. În locurile în care am fost, parcuri și în general în oraș – mi s-a părut că e foarte curat.”, a spus și un bărbat înscris în program.

timisoara turism 3

Suntem destul de la început cu promovarea Timișoarei, spun specialiștii. Așa că cei mai mulți turiști care aleg să fie ghidați în călătoria lor de descoperire a urbei preferă turul general.

„Încă suntem o necunoscută pentru oaspeții noștri. De departe, cel mai căutat tur este turul general, turul clasic, cum îl numim noi, care acoperă zona de Cetate și principalele cele mai cunoscute obiective ale Timișoarei. Puțini din cei care vin la noi și care știu câte ceva de spre noi își doresc ceva țintit, cum ar fi un tur evreiesc sau un tur al Revoluției.”, a declarat ghidul turistic Dan Codre.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Al doilea cel mai solicitat traseu este cel al comunismului, nu neapărat al Revoluției din 1989, mai spune Dan Codre:

„Tururile comuniste vin cam pe locul doi, pentru că oamenii sunt curioși de ideea cum s-a trăit în comunism și, poate nu vă vine să credeți, dar pentru turul comunist mergem în Șagului, în Dacia, în cartiere de blocuri. Asta poate e o surpriză pentru timișoreni care de multe ori se plâng că nu avem nimic de văzut în zona centrală, darămite să ajungi să vinzi un tur în cartiere de blocuri. (…) Mergem în cartiere ca să învățăm cum a fost planificat, de ce izolăm acum blocurile, pentru că pierdem foarte mult din energie, cum reușim să le adaptăm la lumea noastră actuală.”

timisoara turism

Au fost vizite record ale turiștilor, în anul Capitalei, la Memorialul Revoluției, mulți dintre vizitatori fiind copii, elevi. Spre exemplu, în această săptămână, de la Focșani au venit câțiva zeci de copii însoțiți de profesori ca să afle informații despre comunism și revoluție.

si cum era in comunism

„Memorialul Revoluției este unul din principalele obiective turistice de interior, căutate în Timișoara. Fiind un an special pentru Timișoara, se vede un flux mai mare de turiști. Bucuria mare este că foarte mulți sunt turiști din România, nu de afară. Și foarte mulți sunt copii. Avem mii și mii de copii care vin aici din toată țara. (…) Am avut anul acesta în jur de 6.000 de copii, care înseamnă cam o treime dintre vizitatori. Dacă până acum trecut am avut cam 60% vizitatori străini, acum procentele s-au cam egalizat, e 50-50% raportul între turiștii străini și români.”, a declarat Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției.

În privința străinilor interesați de Memorialul Revoluției, cei mai mulți sunt europeni, dar și din zona Asia, fie America de Nord. Dincolo de expozițiile permanente dedicate anului schimbării, 1989, turiștii sunt atrași de spații dedicate comunismului, mai cu seamă pentru că cei care au trăit în Vest, în Occident reușesc să înțeleagă care erau caracteristicile regimului totalitar din Est.

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/