Transparenţa completă în administraţie = O Românie cu viitor  

Generosul primar al unui oraş (ori sector din Bucureşti, dacă vreţi) explică televiziunilor cât de importantă este educaţia pentru copiii din comunitatea pe care o păstoreşte. Numai că unele familii au venituri modeste şi nu îşi permit device-uri pe care să urmărească cursurile online. Aşa că lansează o licitaţie publică pentru achiziţia din fondurile primăriei a tabletelor necesare şcolii online. Numai că în caietul de sarcini sunt menţionate câteva condiţii „speciale” care fac eligibilă doar firma unor prieteni. Bineînţeles, şi preţul oferit şi plătit este unul „prietenesc”, adică o tabletă la preţ de laptop ultimul răcnet!

Putem pune capăt acestei bătăi de joc constante la adresa fondurilor publice şi a cetăţenilor României?

Noi suntem siguri că putem face asta, soluţia există, rămâne doar vointa politică de a o implementa.

În consecinţă, trebuie să trecem de urgenţă la publicarea online a tuturor cheltuielilor publice, într-un format accesibil, iar nu în tabele obscure, sibilinice, a contractelor publice şi a tuturor informaţiilor relevante privind activitatea financiar-bugetară a instituțiilor statului, de la Guvern până la primării.

Instituțiilor care compun statul român le este drag modul de lucru cu hârtii şi multe dosare. Printre tomurile groase se poate ascunde orice, chiar şi achiziţia unei cutii de carton la preţ de inel cu diamante. Iar cum acest mod obscur de muncă nu e suficient, informațiile se furnizează greu și, în general, în formate inaccesibile.

Acesta e mediul propice pentru ca diverse grupuri infracționale să îşi creeze şi perfecţioneze reţelele de furt generalizat al banului public fiindcă, în afară de verificările pasagere ale Curții de Conturi (acum reintrată pe mâna grupării dure din PSD), nu îi va deranja nimeni.

Toate acestea trebuie să se schimbe.

În 2016, România a lansat cea mai amplă platformă de transparență bugetară în care să se poată vedea absolut toate cheltuielile fiecărei instituții a statului: transparenta-bugetara.gov.ro. În februarie 2020, pe baza datelor din acea platformă, echipa Open Budget și USR București au lansat o platformă prin care toate cheltuielile fiecărei primării din București (cea generală, cât și cele șase primării de sector) să poată fi „traduse” şi urmărite ușor: bucuresti.openbudget.ro.

Transparența permite tuturor cetățenilor să afle cum gestionează statul banii pe care îi percepe de la plătitorii de taxe şi impozite, adică dacă sunt furați, risipiți sau, dimpotrivă, cheltuiți eficient.

Schimbările pozitive pe care le va aduce transparența

În primul rând, va descuraja aranjamentele obscure, malversaţiunile care domină instituțiile şi autorităţile publice din România.

Va fi încurajată implicarea socială prin accesul facil la informații.

Vor fi descurajate refuzurile abuzive ale autorităților de a prezenta informații.

Vor fi descurajaţi funcționarii și politicienii de la organizarea unor licitaţii cu „dedicaţie”, a unor preţuri exorbitante în contractele de achiziţie sau acte adiţionale nenumărate care ajung să dubleze preţul unui contract, despre care s-ar putea afla informații mult mai ușor.

Măsurile concrete pe care le dorim

Toate contractele publice, indiferent de modul lor de atribuire, trebuie să fie încărcate într-un format accesibil pe site-uri publice ale ordonatorilor de plăţi care să permită uşor identificarea plătitorului şi a părţii contractante. Nu trebuie plătit vreun leu până când contractul în baza căruia se ordonanţează plata nu este înregistrat transparent pe această platformă online. Niciun contract public nu îşi va produce efecte până ce nu va fi încărcat transparent pe site-ul instituției publice.

În al doilea rând, trebuie întocmit un registru online pe site-ul fiecărei instituții sau autorităţi publice în care toate cererile întemeiate pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații publice să fie făcute publice, împreună cu răspunsurile care li s-au dat I termenul de rezolvare, bineînţeles, fără a face publice datele personale ale petenţilor. În felul acesta, vom preveni răspunsurile abuzive. De asemenea, dacă informațiile solicitate există deja în format electronic, instituțiile statului va trebui să le furnizeze în acel format. Alianța USR PLUS a depus deja un proiect de lege în acest sens, PL-x 529/2020, care a trecut în unanimitate de Senat, dar care este în prezent blocat la Comisia de Cultură a Camerei Deputaților.

O Românie în care fondurile publice vor fi gestionate şi utilizate corect înseamnă o Românie în care vor fi mai multe paturi dotate la Terapie Intensivă, vor fi bani pentru salariile medicilor, vom putea asigura mijloace de învăţare la distanţă pentru copiii nevoiaşi, vom avea drumuri fără gropi fiindcă banii de asfalt nu se vor întoarce ca şpagă în buzunarele funcţionarilor publici. Pe scurt, vom avea o Românie mai bogată şi cu viitor!

Mai multe despre Daniel Toda, candidat al USR PLUS pentru Camera Deputaților, puteți afla aici.

(E)