Mesajul doctorului Virgil Musta de Ziua Națională: „Aș dori să ne menținem cu toții speranța revenirii la normalitate”

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale și totodată a lăsat pentru cetățeni și câteva recomandări care să îi ajute să se ghideze în următoarea perioadă, mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă.

„În pragul sărbătorilor de iarnă, dar și cu ocazia Marii Uniri, aș dori să ne menținem cu toții speranța revenirii la normalitate, iar aceste sărbători să ne găsească sănătoși pe cât mai mulți posibil dintre noi și cu adevărat uniți în acest război cumplit, care ne-a afectat viața tuturor. Sunt sigur că vom câștiga, dar acum, mai mult ca niciodată, trebuie sa fim înțelepți, cumpătați și cu răbdare. Informați-vă corect și nu renunțați la încrederea în personalul medical, în specialiștii din diverse domenii care își pun toată priceperea și energia lor pentru a găsi soluțiile cele mai rapide și sigure pentru a gestiona această pandemie”, a spus dr. Virgil Musta.

Doctorul a mai precizat că a apărut rar în spațiul public în ultima perioadă deoarece s-a dedicat muncii în cadrul Spitalului „Victor Babeș”.

leader board 728 x 90 px

Dar nu am ezitat să ofer consiliere și multor persoane bolnave care m-au contactat din întreaga țară, oameni care au avut încredere că sfatul meu îi poate ajuta în situațiile dificile în care s-au aflat din cauza evoluției uneori neașteptate a acestei boli. Tot în această perioadă, am ținut foarte mult să încercăm să ne pregătim cât putem de bine la nivel local în Timișoara și în județul Timiș pentru situația în care pacienții rămân acasă pentru a se trata, fie că nu vor mai fi locuri suficiente în spitale, fie că nu doresc să rămână în spital. Am conceput și inițiat împreună cu Primăria Timișoara și cu comunitatea timișoreană proiectul <<Oxigen pentru Timișoara>>, adică un spital în afara spitalului. Este un proiect unic în România în care am reușit să aducem împreună medicii de familie, Spitalul <<Victor Babeș>>, Primăria Timișoara, multe ONG-uri și multe companii locale sau persoane private care au ajutat în mod concret. Să nu uităm ce s-a întâmplat la începutul pandemiei în Italia, când pur și simplu nu mai erau locuri în spitale, iar mortalitatea a crescut atunci de la 3-4% la peste 12%. Nu puteam sta cu mâinile în sân, știam că trebuie să fac ceva și m-am bucurat mult că acest proiect a prins contur, prin implicarea comunității”, a mai spus Virgil Musta.

Ideea a fost apreciată și în Arad, iar acum se urmărește implementarea proiectului și în județul vecin. Virgil Musta a transmis și câteva recomandări pentru a veni în sprijinul cetățenilor.

„Îmi pare rău că acum, în zi de sărbătoare, am venit și cu aceste recomandări care ne reamintesc că nu avem un 1 Decembrie normal, dar nu pot să nu le fac, având în vedere realitatea dură pe care eu și colegii mei (și din păcate mulți pacienți) o resimțim. O fac asumându-mi senzația neplăcută pentru unii că insist pe această temă, dar cu speranța că aceste recomandări pot fi de real ajutor, pentru cei aflați în suferință. Dar cu speranță și încredere în această zi de sărbătoare a identității noastre naționale, o zi care ne reamintește cât de important este să fim uniți și nu dezbinați, mai ales la greu, doresc din tot sufletul: <<La mulți ani, România!>>”, a mai spus medicul.

Iată recomandările:

  1. La apariția oricărui simptom care ar putea sugera că sunteți răcit, izolați-vă la domiciliu, urmăriți evoluția și discutați permanent cu medicul de familie, care vă va îndruma. Este foarte important ca eventuala infecție SARS-CoV-2 să fie descoperită cât se poate de timpuriu.
  2. Dacă sunteți depistat pozitiv, țineți legătura în continuare cu medicul de familie, el poate fi cel mai bun sfătuitor al dumneavoastră în această perioadă. Noi medicii specialiști de la „Victor Babeș” avem o colaborare foarte bună cu medicii de familie și ne informăm reciproc în interesul pacienților.
  3. Următoarele semne trebuie să vă facă să solicitați imediat evaluare în spital, pentru că pot anunța o evoluție posibil severă a boli:
  • febră mare, care persistă mai mult de 3-4 zile sau reapare după o perioadă de afebrilitate;
  • tuse seacă iritativă intensă, însoțită de dureri toracice;
  • dureri musculare intense, dureri de cap intense, oboseală marcantă;
  • senzația de lipsă de aer.
  1. Dacă starea dumneavoastră se înrăutățește, nu stați acasă până nu mai puteți respira sau până aveți dificultate mare în respirație, pentru că de cele mai multe ori este prea târziu să mai putem face ceva. Dacă aveți factori de risc (boli cronice), fiți și mai prudenți!
  1. În evoluția bolii există riscul, chiar și la persoanele cu forme ușoare, ca între a 7-a și a 10-a zi, inflamația să crească și să evolueze spre o formă severă. În această perioadă a bolii fiți foarte atenți, iar dacă apar semnele de severitate descrise mai sus, anunțați medicul de familie și prezentați-vă urgent la spital pentru a fi evaluați.