FOTO. Realizările TM2023 vor fi expuse simbolic la Varșovia de Ziua Națională a României

În 1 Decembrie, Institutul Cultural Român de la Varșovia a deschis, în capitala poloneză, o expoziție în aer liber care va găzdui 21 de planșe de mari dimensiuni cu imagini și texte care surprid intervențiile artistice pe care membrii Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii le-au realizat timp de trei ani în orașul de pe Bega.

Expoziția intitulată „Memoriile Cetății – Trei ani de intervenții artistice în cartierele Timișoarei” este inaugurată în apropierea Institutului și Ambasadei României de pe strada Chopina 10. Planșele au fost traduse în limbile polonă și engleză și vor putea fi vizionate de publicul larg atât în timpul zilei, cât și după lăsarea serii, grație instalației speciale de nocturnă. Pe cele 21 de planșe sunt ilustrate realizările programului de manifest stradal „Memoriile Cetății”, care implică comunitatea timișoreană în schimbările culturale din oraș. Aici sunt incluse: picturile murale din cartiere și Complexul Studențesc, versurile de poezie de pe trotuare, decorarea mijloacelor de transport în comun (2019) și concerte tematice (2018).

Expoziția va putea fi vizitată la Varșovia până în 28 februarie 2021, după care aceasta ar putea fi prezentată și în alte orașe poloneze.

Asociaţia Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii a pregătit dosarul de candidatură pentru care orașul de pe Bega a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar în prezent își continuă misiunea de a dezvolta Programul Cultural cu acțiuni artistice diverse. Din primul an de activitate propriu-zisă (2019), Asociația a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale, la care au luat parte peste 130.000 de persoane.