Timișoara în 2024. Investiții pregătite pentru tăieri de panglici

santier centura sud timisoara

O serie de investiții demarate de autorități anii trecuți au termen de finalizare în 2024. Între acestea se numără noua maternitate a Timișoarei, centura de Sud a orașului sau cinematograful Studio.

Construită cu bani europeni, din bugetul de stat și cel al Consiliului Județean Timiș, noua maternitate a Timișoarei, prima ridicată aici de la revoluție încoace, este aproape gata. E o chestiune de zile până când autoritățile județene o vor inaugura. Însă primele nașteri în noua maternitate ar putea avea loc cel mai devreme în vară.

„Noi ne propunem ca în primăvară să deschidem noul edificiu, sper să obținem toate autorizările și acreditările pentru că sunt condiții speciale și specifice pentru astfel de spitale. În ceea ce privește operaționalizarea, îmi exprim speranța că instituțiile avizatoare vor da în timp util toate avizele și autorizările astfel încât să ne atingem obiectivul ca în primăvară primii copii să se nască în noul edificiu.”, explica Alin Nica, președintele CJ Timiș, la finalul anului trecut.

noua maternitate din timisoara (3)

Tăieri de panglică sunt așteptate în acest an și la Castelul Mocioni, imobil istoric reabilitat tot printr-o investiție a CJ Timiș. Muncitorii lucrează acum la tencuielile interioare și la recondiționarea tâmplăriei originale. Iar în ce privește infrastructura rutieră, anul acesta trebuie închis cu totul, până la vară, și șantierul de pe drumul lărgit la patru benzi (DJ691)  între Timișoara și autostrada Vestului, care trece prin Dumbrăvița și Giarmata.

Tot la capitolul infrastructură, centura de Sud a Timișoarei ar trebui inaugurată în iulie. Sunt 26 de kilometri în total la care se lucrează din martie 2020. Astăzi, investiția e gata în proporție de aproximativ 65%.

Iar pentru toamnă, autoritățile locale promit închiderea șantierului de pe Calea Stan Vidrighin. La această dată, lucrările au intrat în ultima etapă prevăzută în proiect, anunța la începutului anului primarul Dominic Fritz: „Obiectivul nostru e ca până în toamnă să terminăm șantierul și noile tramvaie să circule din nou de pe Cetății până în sensul giratoriu de la AEM. Refacem de la fundație toată zona intersecției pentru ca din martie să montăm linia de tramvai aici. Reabilitarea completă a bulevardului e unul din șantierele mari pe care le avem în lucru.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

santier stan vidrighin timisoara in ianuarie 2024

La capitolul infrastructură culturală, primăria spune că va da în folosință, în 2024, cel de-al treilea cinematograf reabilitat, după Victoria și Timiș. Studio se dorește a deveni un cinema art house care să aducă în fața publicului filme independente naționale, festivaluri și evenimente de tip masterclass.

Aflată în reparații de un an, Gara de Nord din Timișoara are și ea termen de finalizare anul acesta. Finanțarea este asigurată de CFR SA, iar lucrările presupun refacerea fațadei întregului ansamblu de clădiri, reparații în interiorul tunelului pietonal, la peronul 1, înlocuirea instalațiilor de răcire, montarea unor panouri fotovoltaice și reamenajarea piațetei din fața gării cu o fântână arteziană luminată.
lucrari fatada gara de nord timisoara

Marile promisiuni

Printre marile investiții anunțate de politicieni, deocamdată aflate la stadiu de promisiuni, regăsim și noul stadion. Apoi, construcția Institutului Oncologic și Centrul de Mari Arși.

Ca să poată începe construcția noii arene a Timișoarei, prima dată trebuie demolat stadionul „Dan Păltinișanu”. Și la viitorul Institut Oncologic sunt necesare demolări. Scheletul clădirii de pe Calea Torontalului cu destinația inițială de spital municipal ar urma să fie pus parțial la pământ în vară.

Iar în privința Centrului de Mari Arși, primul din România, sunt promisiuni că va fi funcțional din 2026. Clădirea care îl va găzdui se construiește lângă Spitalul Județean din Timișoara.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/