Sume uriaşe ridicate din casa doctorului Telbis!

Sebastian Telbis, Ioan Ungur şi Ioan Cenda sunt prezentaţi astăzi judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare.

UPDATE, ora 19.50

Tribunalul Bucureşti a respins propunerea de arestare preventivă pentru toţi cei trei inculpaţi. Mai mult decât atât, nu a lăsat nicio măsură preventivă faţă de aceştia. “Este o soluţie temeinică şi legală, pe care o aşteptam de altfel, deoarece probele de la dosar nu impuneau acest lucru”, a declarat avocatul doctorului Ungur, Cosmin Bolosin. Cei trei medici cărăşeni au fost puşi în libertate de îndată. Parchetul are posibilitatea de a contesta decizia Tribunalului Bucureşti.

Medicii specialişti de medicina muncii de la cabinetele de expertiză medicală din Caransebeş, Oraviţa, Reşiţa şi Moldova Nouă sunt suspectaţi de comiterea unor infracţiuni de corupţie, în momentul de faţă fiind pusă în mişcare acţiunea penală faţă de inculpaţii Telbis, Ungur şi Cenda sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. „În sarcina inculpatului Telbis Sebastian s-a reţinut faptul că, în perioada 3 februarie – 07 martie 2014, în calitate de medic-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a primit diferite sume de bani, precum şi alte foloase materiale de la un număr de 132 de pacienţi, pentru a elibera sau, după caz, a prelungi decizii de pensionare pentru grad de invaliditate, pentru a elibera decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă ori pentru a atesta oficial gradul de invaliditate şi a drepturilor de asigurări sociale ce decurg din această încadrare”, informează Ministerul Public.

În urma percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa inculpatului Telbis, au fost găsite şi ridicate importante sume de bani: 108.465 euro în numerar, 480 lire sterline, 4.120 USD şi 51.400 lei. „De asemenea, au mai fost descoperite două carnete CEC cu un sold de 178.220 euro, emise de o bancă din Austria”, se mai arată în comunicatul procurorilor secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Şpagă mai puţină la Oraviţa, Moldova Nouă şi Caransebeş

1000x100 casa brutarului

În sarcina inculpaţilor Ungur şi Cenda s-a reţinut săvârşirea a 16, respectiv 8 infracţiuni de luare de mită. Cei doi solicitau şi primeau bani de la pacienţi pentru a le aviza încadrarea în grad de invaliditate, respectiv pentru a-i menţine în această categorie cu ocazia revizuirii periodice, în conformitate cu prevederile legislaţiei privind sistemul unitar de pensii publice. „În schimbul acestor sume de bani, inculpaţii avizau dosarele medicale ale solicitanţilor din Caraş-Severin, ulterior remiţându-le pentru eliberarea deciziilor de încadrare în gradul de invaliditate către ceilalţi specialişti în medicina muncii”, mai precizează Ministerul Public.

Procurorii au cerut arestarea celor trei având în vedere „gravitatea faptelor comise, modul şi circumstanţele de comitere, cât şi impactul psihologic înregistrat la nivelul comunităţii privind astfel de fapte antisociale asupra corectitudinii desfăşurării actului medical, precum şi a deciziilor privind acordarea pensiilor de invaliditate, cu toate consecinţele juridice şi financiare ce decurg din această încadrare”.

CITEŞTE ŞI: Medicii Ungur şi Cenda, reţinuţi pentru 24 de ore! Sunt acuzaţi că au luat şpagă sume ridicole!

EXCLUSIV:  Descinderi DNA în biroul doctorului Ioan Ungur de la Caransebeș!