SENTINȚĂ. Arhitectul-șef al Caraș-Severinului a scăpat de răspunderea penală!

naidan victor

În dosarul în care au fost reținute infracțiuni de corupție prin care s-ar fi urmărit obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene a intervenit prescripția!

Prin sentința dată ieri, în primă instanță, de Tribunalul Caraș-Severin, Victor Naidan a scăpat de răspunderea în fața rigorilor legii penale. La fel și ceilalți doi inculpați în dosar, Grigore Balaci și SC Tab Construct Confort SRL. Judecătorul de caz n-a mai stabilit vinovăția sau nevinovăția inculpaților trimiși în judecată de DNA, ci a dispus încetarea procesul penal față aceștia. A avut la bază aceleași hotărâri ale Curții Constituționale de care au profitat mulți alții.

Fostul arhitect-șef al județului fusese trimis în judecată pentru că, în calitate de director executiv la acea vreme în cadrul Consiliului Județean, beneficiar al unui proiect finanțat din fonduri europene, ar fi săvârșit infracțiunile de folosire sau prezentare cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave. Concret, procurorii DNA au reținut că, în 2012, Naidan ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, înscrisuri nereale (dintre care unele semnate chiar de acesta) care atestau împrejurări contrare adevărului din care rezulta, scriptic, că proiectul ar fi fost realizat la termenul impus, însă în realitate, acesta nu fusese finalizat. Este vorba despre proiectul finanțat din fonduri nerambursabile prin care trebuia înființat portul turistic Pojejena și achiziționat un catamaran cu o capacitate de 50 de persoane. „Consiliul Județean Caraș-Severin ar fi primit pe nedrept suma de 3.394.946 lei, reprezentând sprijin financiar nerambursabil pentru construcția portului turistic și achiziția catamaranului.”, au explicat procurorii anticorupție. „E vorba despre o speță verificată și de Departamentul pentru Luptă Antifraudă, fără să fie identificate astfel de lucruri pe care mi le impută DNA. Nu a fost o recepție finală, a fost o recepție parțială și nu am făcut nimic altceva decât să încerc să ajut la finalizarea acestui proiect.”, explica Victor Naidan pentru Express de Banat.

„Am solicitat instanței să constate că în prezentul dosar a intervenit prescripția răspunderii penale și să dispună încetarea procesului penal, prescripția răspunderii penale fiind o cauză ce înlătură răspunderea penală, cauză ce a fost analizată cu prioritate de instanța de judecată. Făcând analiza celor invocate, respectiv, analizând intervenția răspunderii penale, în mod temeinic și legal, instanța de judecată a dispus încetarea procesului penal.”, a spus după pronunțarea Tribunalului avocata Loredana Sabo, apărătorul ales al lui Victor Naidan.

Dirigintele de șantier, Grigore Balaci, fusese trimis în judecată pentru complicitate. Și în cazul său procesul penal a luat sfârșit. Interesant este că, la sfârșitul lunii decembrie 2019, reprezentantul SC Tab Construct Confort SRL a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției, acceptând o condamnare la 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Prin sentința de ieri a Tribunalului, care poate fi atacată de procuror în termen de 10 zile de la comunicare, s-a disjuns latura civilă și s-a dispus formarea unui nou dosar, în care se încearcă recuperarea prejudiciului stabilit: aproximativ 1 milion de euro!

gif card de energie dacus 1000x100

„După un proces ce a durat foarte mulți ani, pentru niște fapte foarte vechi, Tribunalul Caraș-Severin, așa cum era normal, legal și temeinic, a pronunțat în baza Deciziilor Curții Constituționale din 2018 și 2022 încetarea procesului penal. Practic, pentru clientul pe care îl asist, Balaci Grigore, răspunderea penală încetează. Sigur că procurorul a cerut sesizarea forurilor europene pentru a vedea dacă decizia CCR se aplică sau nu în cauza pendinte, mai mult decât atât, a cerut și repunerea cauzei pe rol, cerere respinsă de către magistrat, constatându-se intervenirea prescripției răspunderii penale. Laura civilă s-a disjuns, e adevărat. Consider această sentință a fi una perfect legală și temeinică. Instanța nu a mai analizat vinovăția sau nevinovăția întrucât prescripția este o chestiune peremptorie, iar inculpatul poate să nu mai dorească judecarea cauzei în continuare.”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin.

CITEȘTE ȘI:

Catamaranul de la Pojejena, pe traseul DNA Timișoara – Tribunalul Caraș-Severin! Naidan, înecat la mal!

Procurorii DNA au impus un nou arhitect-șef la Consiliul Județean Caraș-Severin

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/