Catamaranul de la Pojejena, pe traseul DNA Timișoara – Tribunalul Caraș-Severin! Naidan, înecat la mal!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a lui Victor Naidan, arhitectul-șef al județului Caraș-Severin!

Naidan este acuzat că, în calitate de director executiv la acea vreme în cadrul Consiliului Județean, beneficiar al unui proiect finanțat din fonduri europene, ar fi săvârșit infracțiunile de folosire sau prezentare cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave. Dirigintele de șantier, Grigore Balaci, a fost și el trimis în judecată, pentru complicitate la aceeași infracțiune. De asemenea, și SC Tab Construct Confort SRL. 

Procurorii DNA au reținut că, în 2012, Naidan ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, înscrisuri nereale (dintre care unele semnate chiar de acesta) care atestau împrejurări contrare adevărului din care rezulta, scriptic, că proiectul ar fi fost realizat la termenul impus, însă în realitate, acesta nu fusese finalizat. 

Este vorba despre proiectul finanțat din fonduri nerambursabile prin care trebuia înființat portul turistic Pojejena și achiziționat un catamaran cu o capacitate de 50 de persoane. „În același context, inculpatul ar fi fost sprijinit de reprezentantul SC Tab Construct Confort SRL (care avea de executat ambele obiective) și de dirigintele de șantier care i-ar fi pus la dispoziție o parte din documentele false (facturi, devize de lucrări), înscrisuri care au ajuns ulterior la autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice)”, informează DNA Timișoara. 

Recepția finală a avut loc în 21.06.2012. S-a constatat că lucrările la construirea portului nu erau finalizate, iar catamaranul lipsea. Cu toate acestea, subliniază procurorii anticorupție, pentru a nu „se pierde finanțarea”, Naidan ar fi semnat procesul verbal de recepție și l-ar fi înaintat autorității de management în vederea obținerii fondurilor. 

Organele de cercetare penală au mai stabilit că acel catamaran a fost construit fără a se respecta standardele Uniunii Europene și că ar fi fost achiziționat ulterior datei recepției, din banii pe care Consiliul Județean Caraș-Severin i-a pus la dispoziția firmei SC Tab Construct Confort SRL. Ulterior, în cursul anului 2014, în baza unui contract de lucrări, catamaranul ar fi fost modificat și adus la standardele UE de către Șantierul Naval Orșova, generând cheltuieli suplimentare din bugetul Consiliului Județean Caraș-Severin. 

Mai mult, atrage atenția DNA, SC Tab Construct Confort SRL nu a deținut niciodată ambarcațiuni sau hidrobiciclete și nici nu a efectuat achiziții sau livrări de astfel de bunuri. 

„Prin aceste demersuri, Consiliul Județean Caraș-Severin ar fi primit pe nedrept suma de 3.394.946 lei, reprezentând sprijin financiar nerambursabil pentru construcția portului turistic și achiziția catamaranului. Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 743.688 euro. Din cauza condițiilor climatice severe, din perioada noiembrie 2012 – martie/aprilie 2013, catamaranul și debarcaderul au fost avariate, pontoanele au fost distruse, suprafața amenajată a fost inundată și panourile publicitare au fost avariate”, a mai reținut DNA. 

În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților. La sfârșitul lunii decembrie 2019, reprezentantul SC Tab Construct Confort SRL a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției. 

În prezența avocaților aleși, persoana respectivă a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Contactat de Express de Banat pentru a comenta trimiterea sa în judecată, Victor Naidan a rămas stupefiat. „Nu știu nimic, nu m-a anunțat nimeni, acum aud de la dumneavoastră. Cred că era firesc să mi se comunice și mie. E o anchetă care a durat vreo doi ani, e vorba despre o speță verificată și de DFAF (n.r. – Departamentul pentru Luptă Antifraudă) fără să fie identificate astfel de lucruri pe care mi le impută DNA. Nu a fost o recepție finală, a fost o recepție parțială și nu am făcut nimic altceva decât să încerc să ajut la finalizarea acestui proiect. Eu nu am ce să-mi repoșez, astăzi avem portul respectiv la Pojejena, avem caramaranul, altfel nu puteam primi finanțarea. Din păcate, această trimitere în judecată este echivalentă cu finalul carierei mele în administrația publică!”, a comentat Naidan. Acesta a mai subliniat că nu a obținut niciun beneficiu pentru sine și că nu ar fi avut niciun motiv să încalce legea și să răspundă personal pentru un proiect al cărui beneficiari sunt comunitatea din Pojejena și județul Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/