Șeful AJVPS încearcă să fenteze legea

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Mai marele organizației care ar trebui să supravegheze respectarea legii în ce privește vânatul și pescuitul pe raza județului Caraș-Severin este acum anchetat de polițiști pentru braconaj. După o încercare nereușită de intimidare a reporterilor Express de Banat, cotidianul revine cu noi dezvăluiri.

Incidentul de acum două zile, prezentat în exclusivitate de cotidianul online, a adunat un număr record de cititori, aproape 200 de like-uri pe site-urile de socializare, dar și o serie de comentarii care au condamnat intenția de sfidare cu tupeu a legii chiar de către cei care ar trebui să vegheze la respectarea ei.

CITEȘTE ȘI: Șeful AJVPS contestă acuzațiile!

Una peste alta, după mai multe încercări nereușite de a-l contacta telefonic pe șeful AJVPS, Mircea Ciobanu, acesta a transmis marți pe mailul redacției un drept la replică, pe care de altfel, Express de Banat l-a și publicat. „La solicitarea AJVPS Caraș-Severin la Ministerul Mediului și Pădurilor de a scoate din fondul de vânătoare nr.42 Valea Beiului suprafețele strict protejate, pentru a reduce proporțional tariful de gestionare, prin adresa nr.196525/ES/11.12.2012 ni s-a comunicat că în suprafața contractată a fondului nu sunt incluse zonele strict protejate”, a precizat Mircea Ciobanu în dreptul la replică.

Ce spune legea
Singura problemă este că reporterii Express de Banat au intrat în posesia adresei respective, transmise chiar de Ministerul Mediului, iar lucrurile nu stau chiar așa cum spune directorul. Mai exact, adresa face referire la fondurile cinegetice, fonduri care deși se află în gestionarea AJVPS nu permit prezența vânătorilor în zonă, întrucât corespund ariilor naturale protejate. Mai mult decât atât, adresa menționată în dreptul la replică se referă, de fapt, la plata gestionării și nu la zonele de vânat.

CITEȘTE ȘI: Parcurile naționale sunt „profanate” constant de vânătorii de trofee. Prada se vinde cu zeci de mii de euro!

În plus, potrivit Legii nr. 407 din 09.11.2006, fondul cinegetic este definit ca fiind fauna de interes cinegetic, împreună cu totalitatea fondurilor de vânătoare. Mai departe, la litera următoare, Legea precizează foarte clar: „Nu se includ în fondul de vânătoare suprafețele din perimetrul construit sau împrejmuit din mediul intravilan, suprafețele rezervațiilor științifice, suprafețele parcurilor naționale, suprafețele siturilor patrimoniului natural universal și suprafețele strict protejate din cadrul zonelor umede de importanță internațională”.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Aceeași lege precizează că suprafața zonelor de liniște a faunei cinegetice însumează minimum 10 la sută din suprafața totală a fiecărui fond de vânătoare.

ONG-urile de mediu critică incidentul
GEC Nera, care monitorizează cu mare atenție toate problemele ce atentează la calitatea aerului pe care îl inspiră oamenii sau la „profanarea” mediului înconjurător își exprimă punctul de vedere cu privire la incident și incriminează gestul mai marilor de la AJVPS.

„Atunci când în vara anului 2012 locuitorii din cartierele Brădet şi Sommerfriche ale oraşului Anina au cerut AJVPS Caraş-Severin organizarea de partide de vânătoare pentru lupii care sfâşie animalele din gospodăriile populaţiei, acestora  li s-a răspuns că lupii nu pot fi vânaţi deoarece se refugiază în PN Cheile Nerei – Beuşniţa unde vânătoarea este ilegală. În schimb informaţiile recente arată că deşi la cerbi, căprioare şi mistreţi vânătoarea este ilegală, în parc, şefii AJVPS o practică”, a declarat Doina Mărgineanu, consilier de imagine al ONG-ului GEC Nera.

CITEȘTE ȘI: Lupii năvălesc în satele de lângă Anina

Aceasta a mai criticat modul  superficial în care a fost adoptată legislația de mediu în România. „Facem ceva doar ca să nu spună Comisia Europeană că nu facem nimic”, a concluzionat reprezentantul organizației neguvernamentale.

    

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/