Pădurile din jurul Aninei au fost luate cu asalt de către hoții de lemn, care taie fără milă copacii, afecând astfel habitatul lupilor ce încep să coboare tot mai des în sate.
Locuitorii din satele Brădet şi Sommerfrisch, aparţinătoare oraşului Anina, au avut de furcă tot mai des cu apariția lupilor în gospodăriile lor. Aceștia, înfometați, le-au atacat și sfâșiat animalele oamenilor, băgând spaimă atât în localnici cât și în animalele ce au devenit mai agitate.
În acest sens, GEC Nera a organizat cercetări la fața locului ca să stabilească cu exactitate motivele pentru care lupii își părăsesc habitatul şi se apropie atât de mult de gospodăriile oamenilor, fără să le mai fie teamă. Principala problemă constă în defrișările ilegale masive din acea zonă, care au afectat habitatul tradițional al lupilor. De asemenea, vânătoarea excesivă de căprioare, iepuri sau orice animale ce constituiau sursa de hrană a lupilor, a determinat un dezechilibru în circuitul natural al ecosistemului.
„Voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera au realizat o minianchetă în aceste localităţi pentru a evalua amploarea şi cauzele fenomenului.Toţi cei care au furnizat informaţii spun că în urma cu 10 –15 ani atacul lupilor asupra animalelor din gospodăriile populaţiei era un fenomen foarte rar‘‘, explică Doina Mărgineanu, consilier pentru relații publice al GEC Nera. Însă acum, din cauză că nu mai au ce mâncă, lupii se avântă spre gospodăriile oamenilor.
Autorităţile publice cu atribuţii directe în protecţia şi conservarea patrimoniului natural au considerat că responsabil pentru problema lupilor ce fac ravagii este existenţa Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa în care lupii îşi caută refugiu şi unde nu pot fi vânaţi: „GEC Nera îşi exprimă protestul faţă de o astfel de abordare care aduce grave prejudicii gradului de acceptare a PN Cheile Nerei – Beuşniţa în rândul comunităţilor locale deoarece scopul pentru care a fost înfiinţat parcul este tocmai acela de a mai păstra o oază de natură ferită de topoarele şi armele atât ale hoţilor de lemn şi braconierilor cât şi ale celor care la un moment dat deţin puterea”, declară Doina Mărgineanu.