SCANDALOS. Pilele baronilor din Caraş-Severin, mai tari decât sentințele penale definitive şi irevocabile!

Cu soţul în puşcărie şi luată la întrebări de procurorii DNA, primăriţa comunei Pojejena se întreba nevinovată cu un tupeu ieşit din comun: ,,Asta e ţara cui?!” Mira Radovancovici avea mare dreptate să fie revoltată atât timp cât, în Caraş-Severin, Codul penal şi sentinţele definitive ale instanţelor de judecată sunt luate în râs.

 

Politicienii cărăşeni, baştanii din instituţiile de stat şi tot felul de baroni locali s-au obişnuit să-şi ungă odraslele, nevestele şi amantele, neamurile şi pe cei ce le mănâncă din palmă, în tot felul de funcţii bine plătite din bani publici. Fără să se ţină cont de studii, de competenţe sau de vreun criteriu de performanţă! Este şi cazul zecilor de ,,pompieri” pe care fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Semenic” din Caraş-Severin, Vasile Tomoiagă (foto), i-a angajat în 2007.

Pompieri pe pile!

Procurorii DNA au demonstrat că aproape 50 de candidaţi la concursul pentru încadrarea de subofiţeri din sursă directă au beneficiat de pilele ,,greilor” judeţului. Ca urmare, membrii comisiei de examinare le-au mărit notele la probele fizice atât cât a fost nevoie să fie declaraţi admişi şi, în consecinţă, angajaţi. Asta, chiar dacă unii dintre ei n-au fost în stare să facă cinci flotări sau au fost pe punctul să-şi rupă gâtul la celelalte probe.

Falsuri dovedite

În 16 martie 2012, Judecătoria Reşiţa i-a găsit vinovaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual şi uz de fals şi i-a condamnat pe cei implicaţi în fraudarea concursului organizat în 2007. Inspectorul-şef de la acea vreme, Vasile Tomoiagă, a primit doi ani de puşcărie cu suspendare, dar cu condamnări s-au ales şi alţi şapte membri ai comisiei de examinare. Odată demonstrat falsul, Judecătoria Reşiţa a dispus ,,anularea menţiunilor false din documentele oficiale de la concursul, respectiv rezultatele la probele fizice, pentru ocuparea posturilor de subofiţeri din perioada 08.08.2007-15.08.2007 la ISU Semenic Caraş-Severin: Borderou centralizator tehnoredactat pe calculator şi Procesele-verbale întocmite de către comisia de examinare şi aprobate de către inspectorul-şef dovedite ca fiind false pentru candidaţii favorizaţi de către inculpaţi şi anume: DRĂGHICI BOGDAN LAURENŢIU, ALMĂJAN NICOLAE MIRCEA, JEBEREAN TIBERIU PARTENIE, GOGOAŞĂ PETRU, POPOVICI TEODOR, BRÂNDA OVIDIU, GĂINĂ ADRIAN IONEL, MURA IOAN FLORIN, CIUBLEA ELENA VALENTINA, MARTINOVICI ION, MARTINOVICI GHEORGHE, FRĂŢILĂ ALIN, FARKAŞ ERSZEBET FLORENTINA, MUSTĂCILĂ ION, MUSTAŢĂ PAVEL, JIGA BOGDAN PETRU, DOBRIŢAN HECKL CIPRIAN, BALINT ANCUŢA, DUMITRACHE SIMONA, LUPŞAC LAURA MARIA, FILIMON VALENTINA, DAMIAN RĂZVAN,. DODENCI SIMONA ADINA, POP LOREDANA, BĂRBOIANU DANIELA MARINA, MUNTEAN LAVINIA GABRIELA, NICOLA CONSTANTINA VALENTINA, PAULIUC ALINA, ŞTIOAPĂ PETRU, STURZU MARIN DAN, FIAT CARMEN NICOLETA, FURDI SIMONA MINODORA, IENEA INA MARIANA, IVU NICOLAE FLORIN, DUDAŞ FLORIN, MUNTEANU IOAN, COSTACHE ALEXANDRU, DRAGOMIR ION, ALEXANDRU VIOLETA, BLAJ GEORGEL MARIAN, COADĂ DANIELA, COJOCARU BOGDAN, ROIBAN ADRIAN, ŞUŞARĂ ION, TOMA DEIAN, MICU ROMAN, POPOV ILIA PERIŢA şi ŢÎRA ION”.

CITEȘTE ȘI: OPT CONDAMNAŢI PENTRU ANGAJĂRILE PE PILE

Subofițerii ISU Semenic angajați pe pile sunt încă pe funcții!

Sentinţă definitivă, dar fără efecte!

Inculpaţii au declarat recurs, însă la 4 septembrie 2013 Curtea de Apel Timişoara a respins calea de atac ca nefondată, sentinţa Judecătoriei Reşiţa devenind astfel definitivă.  Actualul inspector-şef al ISU ,,Semenic”, Titus Susan, nu i-a trecut în rezervă, nu i-a concediat pe cei în cauză, nu i-a suspendat şi nu a luat nicio măsură împotriva celor care încă mai poartă uniforma de pompier. A considerat că se impune anularea ordinului de încadrare a candidaţilor care au fost promovaţi fraudulos pe posturi. Ordinul respectiv nu a fost anulat prin sentinţa penală, ci doar actele întocmite de comisie, acte ce au stat la baza emiterii ordinului. Acest ordin este un act administrativ, iar un astfel de document nu poate fi anulat de pixul lui Susan, ci tot de o sentinţă judecătorească. Ca urmare, ISU „Semenic” a depus la finele lunii ianuarie 2014 o acţiune la Secţia de Contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Caraş-Severin prin care a solicitat anularea ordinului respectiv.

Să-i dea afară instanţa!

În 17 octombrie, instanţa s-a pronunţat, respingând cererea ISU după ce a admis excepţia tardivităţii invocată de pârâţi pe motiv că dreptul la acţiune s-a prescris. Practic, cei care sunt încă angajaţi la ISU ,,Semenic” în baza examenului fraudat din 2007 au arătat instanţei că un act administrativ nu poate fi atacat mai târziu de un an de la data emiterii lui. Au invocat totodată şi excepţia prescripţiei dreptului reclamantului de a mai putea solicita anularea Ordinului, datorită împlinirii termenului general de prescripţie de trei ani. Au fost suspect de siguri că vor câştiga şi că vor rămâne pe funcţii, lucru care s-a şi întâmplat! Tribunalul Caraş-Severin a constatat ,,decăzut reclamantul din dreptul de introducere a acţiunii”. Ceea ce ar fi trebuit să fie o cauză foarte simplă pentru juristul ISU, în condiţiile în care o sentinţă penală definitivă a certificat falsurile şi a anulat înscrisurile, s-a dovedit un proces mult prea greu, încheiat în primă instanţă cu un eşec.

CITEȘTE ȘI: CONDAMNAŢII DE LA ISU SE ÎNTORC PE FUNCŢII

CONDAMNAŢI DEFINITIV PENTRU ANGAJĂRILE PE PILE DE LA ISU “SEMENIC”!

Susan dă vina pe judecători

,,Din punctul de vedere al instituţiei am făcut toate demersurile care trebuiau făcute şi aşteptăm decizia instanţei faţă de ceea ce am trimis noi. Instanţa s-a pronunţat asupra unor documente ca fiind false, dar nu poţi să dai o persoană afară fără o hotărâre. Instanţa penală nu s-a pronunţat în sensul că se anulează ordinul de chemare în activitate, actul administrativ de chemare în activitate. Instanţa penală s-a pronunţat în sensul că documentele respective sunt nule, le-a barat şi ca atare instituţia a procedat mai departe la lămurirea situaţiei. S-a trimis în contencios administrativ, pentru că doar o instanţă poate să anuleze un act administrativ al unei instituţii. Depinde de hotărârea instanţei, nu de noi! Ce spune instanţa e literă de lege!”, a explicat pentru expressdebanat.ro Titus Susan.

ISU „Semenic” va solicita din nou anularea ordinului de chemare în activitate a celor în cauză la Curtea de Apel Timişoara. Dacă soluţia Tribunalului Caraş-Severin va fi păstrată se va ajunge în situaţia ridicolă în care o sentinţă penală nu produce niciun efect şi beneficiarii unor fraude îşi văd nestingheriţi de treabă. Modul în care ISU „Semenic” a înţeles să procedeze după pronunţarea sentinţei penale ridică destule semne de întrebare, dar despre acest aspect vom detalia zilele următoare.

UPDATE, ora 13.00

Cele constatate de magistraţi continuă să fie contestate de unii dintre cei care se regăsesc pe lista favorizaţilor. Este şi cazul Loredanei Pop. “Eu nu am avut nicio pilă, drept dovadă, nici nu am fost declarată admisă la acel concurs. Eu nu am lucrat niciodată la ISU. Am spus asta şi procurorilor şi judecătorilor, nu înţeleg de ce mă regăsesc pe acea listă”, ne-a precizat Loredana Pop.

 

Rămâi pe expressdebanat.ro pentru a afla cum sunt ajutaţi piloşii de la ISU să rămână pe funcţii!

Comments

 1. sica says:

  ANCUTA BALINT? ASTA E MUIEREA LU ALA DE LA RRR?

 2. marius says:

  Bine, Dani Stanciu! Presa din Resita esti tu & Express de Banat!

 3. alexandru nemoianu says:

  Dar acest scandal nu se reduce la pompieri.Iata ca fostul ‘primare” al Prigorului,Pavel Verindean,condamnat pentru luare de mita este inca in libertate.Mai mult el ameninta pe locuitori cu “pilele” ce le-ar avea si sprijinul ‘aiatolahului”.Pana cand va mai ramane acest infractor ,Pavel Verindean,in libertate?

 4. smaranda says:

  Primarul de la Verendin se lauda peste tot ca il salveaza Frunzaverde, si in orice discutie el afirma ca ii este prieten bun, asa si fiu-sau a ajuns director….Sa-l vedem la racoare!!!

 5. Iris Maria says:

  Articol nefondat,bazat pe o situatie speculativa!Este ridicol sa arunci cu reputatia unor oameni la gunoi!De asemenea este ridicol si sa te gasesti peste noapte pe o lista in care nu ai ce cauta si sa arunce toti cu noroi in tine.Cunosc cazul unuia dintre”inculpatii” aflati pe lista de pile si care nici nu a intrat in functie la acea data si nici nu avea nici o posibilitate sa fi legat astfel de relatii care sa conduca la o eventuala favorizare din partea organizatorilor.Si totusi,acel om nevinovat fiind este si astazi supus ”dezaprobarii” societatii din cauza unor ziaristi ieftini ca dumneavoastra care pentru un articol sub care sa mai apara si numele lor insiruiesc aceeasi lista,cu aceleasi nume si toate acestea in lipsa de probe si necunostinta de cauza!!

 6. laviniu says:

  sica are dreptate. Domnul Stanciu, de ce nu scri ca puscarisul Afrone dupa ce a luat spagile si lea baut cu prietenii de la bloc DNA la condamnat si acum e paznic la spital dar muierea lui Afrone Maria Arabela e directoare la Radio Resita dragostea mea. De ce nu scri Dl. Stanciu ca Vela a angajato. Esti platit si asteaptate sa vina DNA si la tine ca iti bati joc de bani publcic