Șase spitale din Timișoara racordate la Colterm sunt în pericol să rămână fără căldură și apă caldă. Dincolo de vinovați, care e soluția?

spitalul louis turcanu timisoara
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Majoritatea unităților medicale din Timișoara se încălzesc de la compania de termoficare a orașului și există pericolul rămânerii în frig, dacă autoritățile nu găsesc o soluție în cel mai scurt timp. De luni, EON a anunțat că suspendă furnizarea de gaz către Colterm, din cauza datoriilor neachitate. Asta după ce primăria a anunțat la începutul săptămânii intrarea în insolvență a companiei de termoficare.

Potrivit anunțului făcut de subprefectul de Timiș Ovidiu Drăgănescu, abonați Colterm sunt la această dată Spitalul Județean din Timișoara, Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, Spitalul Municipal Timișoara, Institutul de Cardiologie, Spitalul Militar și clădirea Spitalului CFR în care sunt tratați pacienții cu Covid-19.

Situația cu privire la furnizarea căldurii în Timișoara a fost prezentată de Instituția Prefectului într-o videoconferință organizată de Guvern cu privire la modul în care se desfășoară acțiunile premergătoare sezonului rece.

CITEȘTE ȘI: Anunț sumbru! Timișorenii rămân fără căldură și apă caldă

„Marea noastră problemă este iminenta oprire a furnizării agentului termic în Timișoara din 25 octombrie, având în vedere că E-on va opri furnizarea de gaz de la această dată. Colterm, deși caută un FUI – furnizor de ultimă instanță pentru gaz, va intra oricum în insolvență. Primăria nu mai are capacitatea de a achita costurile impuse de E-on, așa că ultima speranță este o intervenție a Guvernului României. Am arătat faptul că sunt peste 50.000 de abonați, printre care toate spitalele, cu o excepție, marea majoritate a unităților de învățământ, a instituțiilor publice, a instituțiilor de cultură. Avem speranțe că vom găsi o soluție în timp util. Sper că situația termoficării din Timișoara nu se va replica și către alte tipuri de servicii de care timișenii trebuie să beneficieze prin grija primăriilor.”, a spus Ovidiu Drăgănescu.

spitalul judetean timisoara

La rându-i, președintele CJ Timiș, Alin Nica spune că Spitalul Județean Timișoara nu poate funcționa cu… aeroterme.

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

„Stau și eu cu frica-n sân, ce-o să se întâmple la Spitalul Județean, cu bolnavii pe care spitalul îi adăpostește, cadrele didactice și întreg personalul, mii de angajați, oameni care stau și nu știu ce se întâmplă, nu știu ce să facă. Am încercat să ne gândim la soluții alternative. Pornirea aerotermelor este o soluție de avarie, pe termen scurt, pentru că va pune presiune pe rețeaua electrică și așa solicitată de zona ATI. Dar așteptăm să găsim o soluție care să rezolve problema în întregul oraș. Dar dacă va fi o chestiune de raționalizare, evident că zona Spitalului Județean, celelalte spitale care sunt în aceeași situație trebuie să aibă prioritate și sistemul de educație – școlile. La ora 3 dacă îl sunați pe domnul Ruben Lațcău, din pat ar trebui să se trezească și să vă spună ce măsuri au luat ca să nu se ajungă în situație în care școlile și spitalele să nu aibă căldură și apă caldă.”, a declarat Alin Nica.

Într-un răspuns la o postare pe Facebook, managerul Spitalului CFR a explicat motivele pentru care nu a fost instalată până acum în unitate o centrală proprie pe gaz. Stela Iurciuc aduce în discuție… campania de vaccinare împotriva Covid-19.

spitalul cf timisoara

„Eu am extins pe strada Gării 1 pavilionul Covid cu 60 paturi într un ambulator pe care l-am făcut destinație Covid. Sediul de pe Vladimirescu nu avea circuite conforme (clădire 1902). Așa că am încercat să păstrez un echilibru. Pentru toți pacienții: Covid și non-Covid. Speranța mea a fost ca noi ca popor să ne vaccinăm astfel încât să nu mai folosesc acel pavilion de pe Gării decât cel puțin doi ani. Așa ar fi fost firesc să fie dacă erau 80% vaccinați. Planul era reabilitarea acelui ambulator pe fonduri europene… Dar, cum am precizat, urgența a fost Covid. Așa că o să facem și centrală proprie, dar ritmul infernal de prioritizări a exclus deocamdată acest lucru. Și sunt foarte fericită când văd că pe ușa centrului nostru de vaccinare intră oameni. Și parcă acum văd și centrala aia proprie în fața ochilor conturată (cea de pe Gării spun, că pe Vladimirescu o avem).”, a scris managerul Spitalului CF din Timișoara.

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” și Sistemul Modular de pe Stadionul CFR au încălzire proprie. Dispun, de asemenea, de un sistem propriu de încălzire și unitățile medicale din Lugoj, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta și Făget.

CITEȘTE ȘI: „Sunt tabula rasa în administrație!” Nica îl ia peste picior pe Fritz după ce primarul Timișoarei a cerut cărbune din rezerva de stat

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/