Anunț sumbru! Timișorenii rămân fără căldură și apă caldă

Anunț sumbru făcut de Primăria Timișoara. Peste câteva zile, toți cei 50.000 de abonați la sistemul de termoficare al orașului vor rămâne fără căldură și apă caldă. Asta după ce E.On a anunțat municipalitatea că va opri furnizarea de gaz, fără de care nu se poate produce energie termică.

Cinci zile. Atât vor mai putea beneficia cei aproximativ 50.000 de timișoreni racordați la sistemul de termoficare al orașului de căldură și apă caldă. Anunțul a fost făcut chiar de către Primăria Timișoara, care susține că E.On va opri furnizarea de gaze naturale către societatea Colterm, din cauza datoriilor, în data de 25 octombrie.

Colterm se află într-o situație critică pe fondul creșterii uriașe a prețului la gaz,  E.On anunțând, astăzi, că în 25 octombrie va opri furnizarea de gaze naturale către compania de termoficare. Ceea ce înseamnă că distribuția agentului termic în circa 50.000 de gospodării din municipiu, școli și spitale riscă să fie oprită. Primăria Timișoara și Colterm depun eforturi imense pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, a transmis Primăria Timișoara.

Reprezentanții instituției se apără și spun că în acest an au fost alocate sume de bani record către Colterm, și anume 132 milioane de lei, și dau vina pe datoriile istorice, peste care s-au suprapus „penalitățile acumulate în ultimii ani, explozia prețului la energie și întârzierea unor măsuri naționale”.

Parcurgem o perioadă extrem de grea din cauza exploziei prețurilor la gaz. Compania E.ON ne-a informat astăzi că, în 25 octombrie va deconecta Colterm. Nu ne-am dorit să ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate în ani, căpușarea de către diversele grupuri de interese ce au roit în jurul Colterm, la care s-a adăugat lipsa sprijinului din partea Guvernului în această criză energetică, au adus compania într-o situație critică, agravată vertiginos de creșterea uriașă a prețului la gaz. Anul acesta, am transferat din bugetul local peste 132 milioane de lei către Colterm. Din acești bani am fi putut construi două școli. Până acum câteva zile, nu am acumulat niciun leu de datorie nouă la E.ON de când am preluat mandatul și am reușit să plătim deja aproape 10 milioane din cele 70 milioane de datorii acumulate în perioada 2013-2016. La asta se adaugă și alte zeci de milioane, datorii vechi către alte companii și bănci. Am purtat negocieri intense cu E.ON încă din prima zi de mandat astfel încât să nu mai fim în situația din ultimii doi ani, de a achiziționa, în fiecare zi, la prețul zilei, gaz pentru funcționarea Colterm”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Edilul-șef a făcut din nou apel la guvern să ajute Timișoara, dar și celelalte orașe din țară care încă mai au sisteme de termoficare centralizată. În caz contrar, „vor fi puse în imposibilitatea de a livra căldură și apă caldă în această iarnă”.

Din păcate, negocierile cu compania E.ON au eșuat dintr-un cumul de motive. Am renunțat la multe alte investiții în Timișoara pentru a recâștiga credibilitatea plătind datoriile istorice și ținându-ne de cuvânt. Această decizie a furnizorului înseamnă că, fără gaz, Colterm nu va putea continua producția și distribuția agentului termic. Peste 50.000 de gospodării, școli și spitale din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură. Este un scenariu pe care încă încercăm din răsputeri să îl evităm”, a mai precizat Dominic Fritz.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au mai informat că societatea Colterm a cerut Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei să desemneze un furnizor de ultima instanță cu care poate încheia un nou contract. De asemenea, se realizează negocieri și cu alți furnizori de gaz și se continuă negocierile și cu E.On pentru continuarea colaborării. Totodată, Primăria Timișoara anunță că societatea Colterm va trece producția cât se poate pe bază de cărbune și că ar fi deblocat negocierea cu doi furnizori de cărbune, care au început să livreze. „Azi noapte am primit deja o primă tranșă de cărbune pentru CET Sud și chiar în aceste ore se încarcă încă o garnitură de cărbune pentru Timișoara”, au informat reprezentanții instituției.

Totodată, a fost amintită necesitatea majorării tarifului pentru populație.

Primarul Timișoarei a purtat în ultimele zile discuții cu miniștri, prefectura și primari de municipii pentru a obține un sprijin guvernamental concret prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat și alte măsuri (reducerea accizelor, subvenții pentru CET-uri, amânarea plăților pentru certificate de emisii etc) care să sprijine companiile publice de termoficare și implicit cetățenii. Din păcate, Colterm va trebui să crească și tariful pentru populație, tarif care de ani buni a rămas neschimbat și care între timp acoperă doar o mică parte din prețul real de producție. În acest context, primarul Dominic Fritz face un nou apel către toți actorii implicați să acționeze responsabil față de timișoreni. Împreună putem să găsim cele mai bune variante pentru a asigura în continuare căldura în Timișoara”, a transmis Primăria Timișoara.