Săptămâna Mare: slujbe pentru fiecare zi a Patimilor

slujba catedrala
1000x100 Cuib de vise 1000x100

În slujbele oficiate în biserici pe parcursul Săptămânii Patimilor, preoții pomenesc ultimele zile ale lui Iisus Hristos pe pământ, înainte de Răstignirea și Învierea Sa.

Protopopul Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I, preotul Zaharia Pereș ne vorbește despre caracteristica esențială a acestei săptămâni.

„Este o perioadă deosebit de profundă pentru întreaga biserică, pentru fiecare dintre noi. Caracteristica esențială a acestei săptămâni aș putea zice că se așază în slujbele Deniilor pe care le oficiem în fiecare seară. Deniile sunt Utreniile care se săvârșesc în ajun, seara, iar cuvântul denie vine de la slavonescul vdenie și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă, slujbă de seară. Dincolo de toate acestea, aș spune că Sinaxarul Triodului din această Săptămână Mare ne reamintește să retrăim fiecare din zilele din această săptămână într-un mod aparte.”

Fiecare zi din Săptămâna Mare este plină de semnificație. În privința slujbelor, în Joia Mare, în biserici se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și tot joi are loc Denia celor 12 Evanghelii. Vinerea Mare este zi aliturgică, însă momentul deosebit al zilei este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii.

STPT job 1000x200

„Epitaful este o imagine pictată cu Domnul Isus Hristos care este pus în mormânt. Seara, aici se cântă prohodul sau slujba de înmormântare, pentru că și această slujbă sigur că are semnificația punerii în mormânt. Epitaful pe care îl poartă preoții ajutați de credincioși simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul Bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea domnului Isus Hristos în mormânt. Sfânta și Marea Sâmbătă este ziua în care prăznuim îngroparea lui Isus Hristos și pogorârea sa la iad. Se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia și am putea spune că este ultima zi de pregătire a Paștelui.”, a mai spus preotul Zaharia Pereș.

În Sâmbăta Mare, credincioșii să pregătesc să participe la slujba de Înviere de la miezul nopții, apoi aduc lumina spre casă.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/