Romeo Dunca îl contrazice pe primarul Ioan Popa! „Conducerea Spitalului Județean de Urgență Reșița nu poartă nicio vină”

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Reșița nu poartă nicio vină în speța deschiderii centrului de vaccinare anticoronavirus pentru persoanele din faza II. O spune chiar președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, la câteva ore după ce primarul Ioan Popa a subliniat, pe pagina sa oficială de Facebook, că situația aberantă a lipsei unui centru de vaccinare la Reșița este cauzată de refuzul Spitalului de a-și asuma o locație în acest sens.

Divergență de opinii între Romeo Dunca și Ioan Popa. Mărul discordiei: lipsa unui centru de vaccinare funcțional la Reșița pentru faza II. Duminică, la primele ore, primarul Reșiței anunța că orașul pe care îl păstorește este pregătit pentru vaccinare, având deja o sală de sport amenajată în acest sens, însă vinovatul pentru faptul că reșițenii nu s-au putut vaccina până acum în orașul lor este Spitalul Județean de Urgență Reșița.

„Explicația pentru situația aberantă în care la Reșița nu s-a vaccinat, oamenii fiind nevoiți să se deplaseze în alte localități (Caransebeș, M. Nouă, etc) este simplă: Spitalul Județean din Reșița A REFUZAT să-și asume o locație pentru faza a doua a vaccinării, TOATE celelalte spitale din județ asumându-și vaccinarea în etapa a doua în același loc în care s-a realizat faza întâi. Îmi cer scuze reșițenilor pentru acest inconvenient, chiar dacă cei care l-au creat se află în altă parte”.

Express de Banat a scris încă de miercuri faptul că Direcția de Sănătate Publică nu poate aviza centrul de vaccinare utilizat în faza I la Spitalul Județean de Urgență Reșița, pentru că acesta se află la etajul III al unității medicale, iar o circulație intensă a persoanelor din exterior până la acest nivel nu ar fi deloc indicată. La Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă centrele de vaccinare au fost amenajate de la bun început la parter.

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, instituție în subordinea căreia se află și Spitalul, a răspuns acuzațiilor lansate de primarul Ioan Popa: vina nu se află în curtea Spitalului Județean. „Primul centru de vaccinare din Reșița dedicat cetățenilor eligibili pentru etapa a doua a campaniei naționale, deci alții decât cei care lucrează în sistemul de sănătate, a fost pregătit de lucru încă din 19 ianuarie. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Reșița nu poartă nicio vină pentru întârziere. S-au căutat soluții pentru deschiderea unuia în incinta spitalului, dar, cu tot interesul dat de cei abilitați, fluxurile de acces nu au putut fi asigurate astfel încât prezența în număr mare a persoanelor să nu pună în pericol sănătatea celor internați. Poate că în alte spitale orășenești din județ a fost posibil, din punct de vedere tehnic, crearea unui circuit, dar la Spitalul Județean Reșița, nu”, spune președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

De vină pentru imposibilitatea de a crea un circuit așa cum cer normele sanitare ar fi medicii care și-au amenajat cabinete private în policlinică, având girul autorităților județene. „Să nu uităm că aici cadre medicale din oraș, profitând de influența avută și de lipsa de interes a autorității județene pentru păstrarea integrității clădirii spitalicești, au permis vânzarea policlinicii pe bucăți. În acest mod, medici cu renume din oraș prestează în cabinete medicale private, venind la serviciu pe poarta instituției. Ei intră apoi, de multe ori cu pacienți cu tot, în fosta policlinică de stat, acum privatizată pe bucăți”. Președintele Dunca spune însă că are ac de cojocul medicilor care petrec mai mult timp în cabinetele lor private decât în cabinetele pentru care îi plătește statul. „În scurt timp vom monta cartele de acces pentru personal. Și la poarta spitalului, și la intrarea în fosta policlinică. În acest mod ne va fi mai ușor să vedem cât din timpul de lucru ar trebui plătit de buget și cât de la cabinetul privat. Așa vom înțelege mai bine poate și cauza datoriei imense pe care de decenii întregi o tot rostogolim la spital”.

Pentru toți ceilalți, Romeo Dunca are o scuză în ceea ce privește haosul în care se scaldă campania de vaccinare: „Pentru întârziere, așadar, nu e vinovat nici primarul, nici conducerea spitalului și nici prefectul care, împreună cu mine, a căutat și verificat soluții de rezolvare cu mult timp înainte de 19 ianuarie. Cererea mare de vaccin la nivel național și european scuză și responsabilii de la București”.

Președintele Dunca rămâne totuși optimist și ne spune același lucru pe care ni-l repetă și premierul Florin Cîțu: „Vaccinul va veni și situația se va tempera”.

CITEȘTE ȘI: Bătaia de joc continuă! Imunizarea reșițenilor, ultima grijă a Guvernului Cîțu!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/