De ce nu avem niciun centru de vaccinare deschis la Reșița? Pentru că nu se poate!

untitled design set 970x90 px

Ministerul Sănătății nu prea are oameni sănătoși la cap, sincer. Cât de proști ne crede pe toți? Iese Iohannis, iese Cîțu, dar cine nu iese să ne spună cât de important e să ne vaccinăm în masă, toți deodată, dacă se poate. Repede, să blocăm platforme doar să ne înscriem, nu e nimic mai important acum. Că vin milioane, zeci de milioane de doze. Și când colo, ce să vezi? Neputința e fix în curtea lor!

Pe bună dreptate, reșițenii reacționează. Suntem de râsul lumii ca în capitala județului Caraș-Severin să nu avem nici măcar un centru de vaccinare deschis pentru faza II. Au ajuns oamenii de aici să se programeze la Caransebeș, Oravița sau Moldova Nouă?! Ai aici prefect, ai președinte de Consiliu Județean, ai toate instituțiile de sănătate și n-ai un amărât de cabinet care să îndeplinească toate condițiile? Stai și aștepți să transformi acum săli de sport în centre de vaccinare.

Se tot întreabă reșițenii, dacă tot nu se deschide niciunul dintre cele 4 centre care ar fi trebuit să fie gata din 15 ianuarie, de ce nu se pot vaccina și ei în Spitalul Județean de Urgență Reșița, acolo unde s-au vaccinat și medicii? Păi răspunsul este foarte simplu: singurul loc cu care au fost de acord autoritățile județului să fie transformat în centru de vaccinare în faza I este tocmai la etajul III, în Staționarul I, pe secția de Oftalmologie. Normal că nu riscă nimeni să lase sute sau mii de oameni să urce 3 etaje într-un spital pe timp de pandemie. Unde ar mai fi siguranța și limitarea răspândirii virusului? După cum ne spune chiar purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică, Daniel Botgros, acest centru nu are cum să primească aviz de funcționare pentru populație din partea DSP tocmai din motivul care până și nouă ni se pare logic. La Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă e altă poveste. Acolo autoritățile județene și-au dat acceptul ca centrele de vaccinare pentru faza I să fie amenajate la parter. Contactul dintre oameni este astfel mult mai redus și au putut fi păstrate și pentru faza II.

Dacă nu ne-a dus mintea în faza I să facem și noi un centru de vaccinare într-un loc mai accesibil la Reșița, că dacă nici orașul ăsta nu are destule locații… atunci nu știu care are, acum tragem ponoasele și ne facem de râs. Așa cum faza I a început la o săptămână distanță față de Oravița și Caransebeș, probabil la fel va fi și acum. Se zvonește că unul dintre centrele de vaccinare de la Reșița, cel din sala de sport a Liceului de Arte „Sabin Păuța”, va fi funcțional de luni, 25 ianuarie. Om trăi și om vedea, că la noi ce-i valabil astăzi nu mai e mâine…

publicitate ziar expresb 1000x100

Care-i adevărul de fapt?

Am lăsat pentru final vestea șoc. Cele 16 centre de vaccinare cu care ne-am lăudat că vor funcționa în Caraș-Severin vor rămâne închise! Indiferent de dotări, de amenajări, de solicitări. „Printr-o adresă a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile ni se spune că nu se mai pot înființa acum centre noi. Totul se stopează pentru că depinde și de numărul de vaccinuri care vin de la Ministerul Sănătății. Iar în ultima vreme au venit mai puține”, ne-a transmis Daniel Botgros.

Așa că, dragi reșițeni care vreți să vă vaccinați, mulțumiți-vă că vă puteți programa la Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă. Când o fi. Dacă luni am primit în județ 1.434 de doze pentru o săptămână întreagă, în condițiile în care mai avem încă și personal medical de vaccinat, bănuiesc că nu vă vine rândul prea devreme. Dar mai bine mai târziu decât niciodată, nu-i așa?