Procesul de deszăpezire pare să fi luat o pauză în municipiile județului Caraș-Severin. Arterele principale ale celor două orașe sunt acoperite de zăpadă, iar utilajele sunt o apariție rarisimă în peisajul de iarnă, asta deși ninge încă de la orele dimineții.
REȘIȚA
Asfaltul negru despre care vorbea zilele trecute primarul Nelu Popa s-a făcut nevăzut. O ninsoare ușoară de câteva ore a acoperit orașul. Utilajele de deszăpezire sunt greu de văzut în Reșița și nici urmă de clorura de calciu pe care edilul-șef o lăuda la începutul săptămânii și pe care o recomanda și autorităților județene. Asfaltul alb a fost întâlnit și zilele trecute, după lăsarea întunericului.
CITEȘTE ȘI: Nelu Popa: Drumul spre Văliug nu e circulabil, este execrabil! În Reșița, asfaltul e negru!
Cel puțin, Primăria Reșița are simțul umorului. Instituția a publicat pe pagina oficială de Facebook o poezie pentru cei care nu sunt mulțumiți de starea drumurilor din oraș.
„Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară!”
Zicea pe vremuri un poet, când se uita stresat afară,
Primăria dă cu plugul, fie zi, noapte sau seară –
Alții dau cu tăvălugul doar cu vorba, într-o doară…
Vă rugăm să înțelegeți că-i normal ce e afară,
Și să aveți grijă de voi în drum spre alimentară!
Mai îngheață și trotuarul, și țeava de la centrală,
Și parbrizul tot, săracul, e o mare abureală!
Vă rugăm și să ne spuneți de-aveți vreun necaz sau boală,
Și pe cei cu spirit civic îi rugăm să iasă afară!
Să ne bucurăm de iarnă mai cu viață, nu cu acreală,
Că zăpada-i și frumoasă, nu-i tot timpul adversară!
CITEȘTE ȘI: Băieți, puneți mâna pe lopeți! Primarul Nelu Popa are încredere în spiritul civic al reșițenilor
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157678923604496″]
CARANSEBEȘ
În Caransebeș, situația este la fel de… albă. Angajații Primăriei Caransebeș spun că sunt la datorie și au ieșit pe străzi cu toate cele 4 echipe de lucru, odată cu începerea ninsorii. Potrivit inginerului Vasile Megan se acționează în special pe arterele principale, după care se va intra și în cartiere, însă prioritate au instituțiile publice: școlile, grădinițele, spitalul, ambulanța și pompierii. „Am început să acționăm cu material antiderapant pe străzile principale, avem nevoie de înțelegerea șoferilor pentru a nu lăsa mașinile parcate la întâmplare, pentru că se blochează plugul. Oamenii sunt pe traseu acționează în special pentru a curăța accesul către grădinițe, școli acum când copiii se pregătesc să plece spre casă, dar și către Serviciul de Primiri Urgențe și Serviciul de Ambulanță și Pompieri pentru a putea să intervină prompt în caz de urgență. În zona de refugiu pentru pietoni din stațiile de autobuz angajații lucrează la lopată, dar și în zona grădinițelor vom interveni pentru a curăța trotuarele”, ne-a declarat Vasile Megan.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157679020232295″]
Acesta face un apel și la cetățeni pentru a-și curăța zona din fața locuinței sau a unității unde lucrează. „Din păcate, spiritul civic la noi nu există. Am întâlnit foarte puțini oameni în aceste zile, care să-și curețe locul de zăpada, dacă am vorbi în procente… nu mai mult de 10% dintre caransebeșeni au ieșit la lopată. Ba mai mult, unii chiar au înjurat angajații că le-a aruncat plugul zăpada de pe carosabil pe trotuar”, spune ing. Vasile Megan, din cadrul Serviciului de Reparații și Întreținere Străzi al Primăriei Caransebeș. Acesta a menționat că în această săptămână dificilă s-au consumat 270 de tone de sare, 11 tone clorură de calciu și 9 tone de nisip, însă stocul este asigurat pentru următoarea perioadă.
Din imaginile de mai jos se poate vedea cum arată șoseaua din Caransebeș după ninsoarea de astăzi.