Rectorul Frunzăverde nu se bazează pe liceenii repetenţi la BAC

Tinerii care nu au reuşit să treacă ,,examenul maturităţii” – ,,bacalaureatul – au o şansă să devină studenţi, dar nu la UEM. Ministerul Educaţiei permite universităţilor să îi  inscrie pentru acest an şcolar la cursuri şi pe cei care nu s-au prezentat la BAC sau care l-au picat. Universitatea ,,Eftimie Murgu” din Reşiţa nu va urma această cale şi nu coboară o treaptă de la nivelul la care a ajuns.

Metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolvenţi de liceu fără bacalaureat, adică tocmai documentul de care universităţile româneşti mai aveau nevoie pentru a începe înscrierile, a fost publicată marţi seară, în 9 septembrie, în Monitorul Oficial, de către Ministerul Educaţiei. Deşi mai multe instituţii private de învăţământ superior, doritoare de studenţi, au anunţat că dacă un cursant îşi ia Bacul după primul an de colegiu îl vor trece automat în anul doi de Facultate, majoritatea universităţilor de stat se arată reticente sau refuză categoric înmatricularea acestui tip nou de student. Printre ele şi Universitatea ,,Eftimie Murgu” din Reşiţa, care prin vocea oficială a rectorului Doina Frunzăverde anunţă că nu va folosi pârghia pusă la dispoziţie de guvernanţi prin Ordonanţa de Urgenţă Nr. 49 din 26 iunie 2014.

,,Exclus. Este exclus! Am reuşit în ultimii ani să ajungem la un anumit nivel, să fim cunoscuţi în ţară şi în străinătate. Este exclus ca la universitate să vină absolvenţi fără bacalaureat. Nici nu mi-aş propune să mă substitui unităţilor de învăţământ care au astfel de programe la ora actuală. Şi dânşii au nevoie de candidaţi şi, dacă vorbim de solidaritate locală, atunci şi aceasta este o formă. Universitatea a fost întotdeauna solidară cu comunitatea locală, inferent că a fost vorba despre unităţile de învăţământ preşcolar sau a fost vorba despre angajatori, companii… Cine a avut nevoie de sprijinul nostru l-a primit şi nu ne putem substitui lor. Ar însemna să coborâm cu o treaptă, ceea ce nu ne-am propus“, a spus rectorul Doina Frunzăverde.

Şeful învăţământului superior din Caraş-Severin a mai precizat că este posibil să fie înfiinţat un colegiu la UEM, dar anul acesta este prea târziu. ,,Colegiul respectiv va rula un program care este cu totul special şi care se poate combina cu ceea ce facem la ora actuală în educaţie fizică şi sportivă, şi anume o şcoală de antrenori“, a precizat Doina Frunzăverde.

Cu vehemenţă s-au pronunţat împotriva introducerii la cursuri a absolvenţilor fără bacalaureat şi universităţi de renume din ţară, precum Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea Bucureşti şi Universitatea ,,Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, dar şi, mai puţin acid, Universitatea de Vest din Timişoara.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/