Procese trucate pentru pilele baronilor din Caraş-Severin?! La Titus Susan nu s-a intervenit!

Situaţia zecilor de angajaţi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” din Caraş-Severin care şi-au câştigat posturile beneficiind de fraudarea probelor fizice ale concursului din 2007 riscă să atragă din nou atenţia organelor de cercetare penală. Asta, pentru că, deocamdată, o sentinţă penală definitivă nu produce niciun efect pentru cei care au în spate politicieni, şefi de instituţii sau oameni cu mare influenţă.

Judecătoria Reşiţa şi Curtea de Apel Timişoara au constatat şi pedepsit fraudarea concursului pentru încadrarea de subofiţeri din sursă directă, organizat în 2007. Şeful inspectoratului de la acea vreme, Vasile Tomoiagă, şi alţi şapte membri ai comisiei de examinare au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Totodată, instanţa a dispus şi anularea tuturor actelor în care se regăsesc menţiuni false. Printre acestea nu se regăseşte însă şi Ordinul inspectorului-şef de chemare în corpul subofiţerilor în activitate al MAI, emis la data de 1 septembrie 2007. Acest ordin se bazează însă tocmai pe documentele fraudate de comisia de examinare, documente pe care instanţa de judecată le-a anulat prin sentinţa penală definitivă din 4 septembrie 2013. ISU „Semenic” i-a cerut Tribunalului Caraş-Severin, printr-o acţiune în contencios administrativ, să anuleze ordinul respectiv, „deoarece calea legală de desfiinţare a actului administrativ ilegal nu mai poate fi revocarea lui, ci constatarea nulităţii sau anularea lui de către instanţa de judecată la cererea organului administrativ”, după cum a arătat juristul inspectoratului.

CITEŞTE ŞISCANDALOS. Pilele baronilor din Caraş-Severin, mai tari decât sentințele penale definitive şi irevocabile!

Până aici n-ar fi prea multe probleme de discutat. Semnele de întrebare au apărut însă înainte de începerea procesului în contencios administrativ şi s-au înmulţit pe durata desfăşurării lui. Cei 14 piloşi care mai lucrează şi la ora actuală la ISU „Semenic” şi care ar rămâne fără uniformă în cazul anulării ordinului erau ferm convinşi că sentinţa le va fi favorabilă. Destul de ciudat, în condiţiile în care frauda era dovedită deja printr-o sentinţă penală definitivă. Aşteptările lor au fost confirmate de Tribunalul Caraş-Severin, care a respins acţiunea ISU pe motiv că reclamantul a fost decăzut din dreptul de introducere a acţiunii.

CITEȘTE ȘI: OPT CONDAMNAŢI PENTRU ANGAJĂRILE PE PILE

Subofițerii ISU Semenic angajați pe pile sunt încă pe funcții!

Specialiştii în drept au mustăcit în momentul în care au văzut modul în care juristul ISU a pus problema în sala de judecată. Pârâţii s-au apărat invocând două aspecte. În primul rând, faptul că „o acţiune poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului”. În al doilea rând, au arătat că reclamantul nu mai putea solicita anularea ordinului „datorită împlinirii termenului general de prescripţie de trei ani”. Problema este, spun specialiştii în drept, că toate aceste aspecte s-au raportat la anul 2007, ceea ce e total eronat. Sentinţa penală din septembrie 2013 este cea care a schimbat complet situaţia ce a condus la emiterea ordinului de chemare în activitate, motiv pentru care orice altă acţiune în instanţă ar trebui să se raporteze la această dată, şi nu la data emiterii ordinului. Inspectoratului i-a mai rămas calea apelului. Riscul ca o sentinţă penală să nu producă niciun efect şi să fie bătută, practic, de una civilă rămâne.

CITEȘTE ȘI: CONDAMNAŢII DE LA ISU SE ÎNTORC PE FUNCŢII

CONDAMNAŢI DEFINITIV PENTRU ANGAJĂRILE PE PILE DE LA ISU “SEMENIC”!

Actualul inspector-şef, Titus Susan, a dat asigurări că la mijloc nu e nimic necurat şi că nici nu se pune problema unui non combat în instanţă care să-i ajute pe piloşi să rămână pe funcţii. Mai mult decât atât, a spus că asupra sa nu s-au făcut niciun fel de presiuni, că nu au existat intervenţii şi că nu a încercat nimeni să-şi exercite vreo influenţă. „Din punctul de vedere al instituţiei, am făcut toate demersurile care trebuiau făcute şi aşteptăm decizia instanţei faţă de ceea ce am trimis noi. Juristul e specialist, nu pot să mă pronunţ eu. Din punctul de vedere al instituţiei, am făcut paşii care trebuiau urmaţi. Instanţa penală nu s-a pronunţat în sensul că se anulează ordinul de chemare în activitate, actul administrativ de chemare în activitate. Instanţa penală s-a pronunţat că documentele respective sunt nule, le-a barat şi ca atare instituţia a procedat mai departe la lămurirea situaţiei. Documentele respective au fost deja anulate de instanţa penală şi atunci nu ne-a mai rămas decât să cerem anularea ordinului de chemare în activitate. S-a trimis în contencios administrativ, pentru că doar o instanţă poate să anuleze un act administrativ al unei instituţii. Noi facem ceea ce legea ne dă dreptul şi ne obligă. Depinde de hotărârea instanţei, nu de noi. Noi nu putem face altceva decât să mergem pe calea legală şi să aşteptăm hotărârea instanţei, altceva nu putem face. Ce spune instanţa e literă de lege! Nu am primit niciun fel de rugăminţi, nu a fost nicio presiune, nimic”, a declarat Susan pentru expressdebanat.ro.

Comments

  1. xxx alegatorul- neinitiatul says:

    Mon cher, nu ai spate, adica politic ,ramai tot cu furtunele alea uzate!Ne intoarcem la agora Atenei?

  2. Oli says:

    Oferta locuri de munca in toata tara! Oamenii s-au convins de seriozitatea noastra, pentru ca le-am oferit pe loc dovada platii si contract legal! Primele castiguri au fost deja expediate! Oferta NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati lunar 300 dolari, lucrand simplu, 3 ore pe zi, ca operator online! Va trimitem detalii mai multe, dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email:radu_olimpia@yahoo.com

  3. noi CEI FRAIERI says:

    IN BAZA SENTINTEI PENALE TREBUIA SA SE EMITA ACTUL ADMINISTRATIV DE ELIBERAREA INFRACTORILOR DIN FUNCTIE. EI, DACA NU ERAU MULTUMITI, SA ATACE IN CONTENCIOS ADMINISTRATIV ACTUL DE DESTITUIRE.PROBLEMA ESTE DE RESTITUIRE A SALARIILOR PE CARE INFRACTORII LE-AU INCASAT, PENTRU UN SERVICIU IN CARE AU AJUNS IN MOD FRAUDULOS, CHIAR DACA AU LUCRAT. SA PRIMEASCA SALARIU MINIM PE ECONOMIE PENTRU PERIOADA LUCRATA.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/