Primăria din Băile Herculane schimbă furnizorul de energie electrică. „Trebuie să scoatem un cost cât mai mic”

Parcul fotovoltaic din Băile Herculane a redus cheltuielile cu iluminatul public în stațiune, însă administrația locală nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu actualul furnizor de energie electrică, așa că s-a început căutarea unei alte firme.

O investiție de 4 milioane de euro în panouri fotovoltaice a redus cheltuielile Primăriei Băile Herculane cu iluminatul stradal și cu energia consumată de instituțiile din subordine. Cu toate acestea, administrația locală încă întâmpină probleme cu Enel Distribuție. Deși orașul a furnizat energie în sistemul național, Enel nu a acceptat compensarea, pe motiv că parcul fotovoltaic asigură o putere prea mică. „Am rezolvat în proporţie de 50% cu parcul fotovoltaic. S-a finalizat lucrarea, am furnizat energie în sistemul naţional, la Enel Distribuţie, dar în schimb nu s-a compensat. Deci a fost construit pentru a diminua consumul cu iluminatul public şi cu unităţile pe care le avem noi în subordine. Nici până la ora aceasta nu am putut face o compensare cu furnizorul nostru de energie. Am încercat cu Enel Energie, dar motivaţia dânşilor a fost că nu pot accepta decât de la 2 MW în sus, iar noi avem o putere de 0,85 MW”, a declarat Cristian Miclău, primarul orașului Băile Herculane.

CITEȘTE ȘI: Investiţii de 4 milioane de euro în Băile Herculane

Pentru a ieși din impas și pentru a crește profitul obținut de pe urma proiectului cu parcul fotovoltaic, administrația locală ia în calcul schimbarea furnizorului de energie electrică. Un prim pas a fost făcut, în sensul în care Consiliul Local a luat deja în discuție condițiile de atribuie a noului furnizor, așteptând acum ofertele. „S-a luat măsura contactării unei firme şi ne va pune în legătură cu ceilalţi furnizori de energie din ţară. Vom încerca să obţinem un preţ cât mai bun pentru energia pe care o furnizăm şi, bineînţeles, o să schimbăm şi furnizorul de energie. Noi, ca UAT, nu putem vinde energia, aşa că se va încerca o compensare. Aşa că noi trebuie să şi vindem, să şi cumpărăm de la furnizorul pe care îl stabilim ulterior. Am avut o şedinţă extraordinară luni (n.r. 21 noiembrie) în care s-a adoptat proiectul de hotărâre privind aprobarea condiţiilor de atribuire a noului furnizor, urmează să primim ofertele şi să le analizăm. Noi trebuie să scoatem un cost cât mai mic, diferenţa dintre vânzare şi cumpărare să fie cât mai mică, ăsta este interesul nostru”, a anunțat edilul stațiunii de pe Valea Cernei.

Aproximativ 80-90% din energia produsă de parcul fotovoltaic, amplasat pe platoul Coronini, este utilizată în oraş. Cheltuielile cu energia electrică a administrației locale se ridică în continuare la circa 24.000 de lei. Parcul este funcțional din luna martie.

CITEȘTE ȘI: „Perla Banatului”, iluminată cu energie verde de pe Platoul Coronini

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/