Prețul propus de producție a gigacaloriei în Timișoara, aproape dublu față de alte orașe. Calculul unui consilier local

radiator g6c947eaff 1280

Consilierul local PNL, Dan Diaconu, a comparat prețul de producție a gigacaloriei stabilit de ANRE pentru mai multe orașe din țară cu cel propus de administrația Fritz, iar una dintre concluzii este că Timișoara propune un preț de producție de 655 lei/gigacalorie, în timp ce la Bacău s-ar înregistra cel mai mare preț de producție calculat de ANRE – de 386 lei/gigacalorie.  

Comparația făcută de Dan Diaconu vizează prețul de producție a gigacaloriei, nu și transportul sau distribuția. Potrivit consilierului local, Timișoara calculează prețul de producție în CET Sud după o metodologie proprie, avizată de ANRE, la fel și în centralele de cartier, însă la CET Centru – după o metodologie ANRSC. Diaconu mai precizează și că alte orașe din țară nu pot funcționa pe cărbune în această perioadă, așadar calculul lor e bazat în mare parte pe gaz.

„Ce a ieșit din calculele «specialiștilor» noștri: Timișoara propune un preț de producție de 655 lei/gigacalorie, în timp ce, cel mai mare preț de producție calculat de ANRE este 386 lei/gigacalorie în Bacău. A fost greu de jonglat cu prețul de producție din CET Sud (combustibil cărbune și aviz ANRE), astfel că acest preț a rămas în limite rezonabile, adică 338 lei/gigacalorie, în linia celorlalte orașe. «Specialiștii» au contrabalansat cu prețul de producție în CET Centru (exclusiv pe gaz) pe care l-au calculat la 992 lei/gigacalorie, triplu față de alte orașe care au centrale pe gaz. Pentru că boom-ul nu ieșea nici astfel – au calculat o pondere de 50-50 (aprox.) în producție între cele două centrale, deși e evident că un astfel de lucru nu e posibil și toate declarațiile oficiale sunt că se va merge preponderent pe cărbune. Nu știu dacă motivul acestor «minuni» e o mutare de marketing politic sau dacă pur și simplu specialiștii utilizează cu greu excel-ul. Bunul simț, însă, spune că e un calcul cel puțin ciudat.”, a explicat Dan Diaconu, fost viceprimar în administrația Robu, într-o postare pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Suma uriașă de care are nevoie Primăria pentru ca timișorenii să aibă căldură în noiembrie

La prețul de producție se adaugă cel al transportului și distribuției, atunci când se calculează prețul final pentru o gigacalorie. Pentru Timișoara, propunerea Executivului primăriei este de triplare a prețului la populație și păstrarea subvenției. Decizia finală va fi luată prin votul consilierilor locali. În context, liberalul îi întreabă pe prietenii virtuali cum s-ar poziționa în CL, dacă ar trebui să ia o decizie în acest sens.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

CITEȘTE ȘI: Dezbatere despre majorarea facturilor timișorenilor la căldură cu un singur participant: „Oamenii-s la cimitir”

„Consecințele aprobării prețului pe termen scurt, mediu și lung ar fi un dezastru pentru abonații Colterm, primărie, unde cheltuielile pot crește cu câteva zeci, dacă nu peste o sută de milioane de lei, și sistemul centralizat de termoficare – ce va rămâne fără abonați în primăvară. Sunt curios, în locul meu, cum ați privi aceste calcule și cum ați reacționa în Consiliul Local?”, conchide Dan Diaconu.

În 1 noiembrie, conducerea Primăriei Timișoara a organizat o dezbatere publică pe tema majorării facturilor la căldură. La eveniment nu a participat niciun consilier local de la PNL, PSD sau Pro România. De altfel, dintre timișoreni, singura persoană care și-a exprimat intenția de a participa la dezbatere a fost Petru Olariu, președintele Federației Asociațiilor de Locatari din Timișoara (FALT).

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/