Suma uriașă de care are nevoie Primăria pentru ca timișorenii să aibă căldură în noiembrie

Dominic Fritz a anunțat luni-seara că Primăria Timișoara are nevoie de cel puțin 30 de milioane pentru a putea fi furnizată căldură și apă caldă în locuințele abonaților Colterm în regim de avarie. Edilul-șef spune că este nevoie ca din bugetul local să fie tăiate „la sânge” diferite cheltuieli.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a ținut să mulțumească Consiliului Județean Timiș, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, pentru că intenționează să acorde 1,2 milioane lei pentru a acoperi o parte din factura de gaz a Colterm. Însă edilul-șef spune că ar fi nevoie de cel puțin 30 de milioane lei pentru ca în locuințele abonaților Colterm să fie încălzite caloriferele în regim de avarie, în luna noiembrie.

Estimările noastre arată că pentru a trece cu bine peste luna noiembrie avem nevoie de minim 30 de milioane de lei pentru funcționarea în regim de avarie a Colterm, doar cu CET Sud. Asta este doar factura de combustibil pe care compania trebuie să o plătească în următoarele 30 de zile pentru a alimenta cu căldură și apă caldă casele timișorenilor și spitalele racordate la sistemul centralizat de încălzire, chiar dacă afară încă nu este ger, iar producția a trecut preponderent pe cărbune. În Timișoara locuiește aproape jumătate din populația județului Timiș, oameni care contribuie prin taxele și impozitele lor la bunăstarea județului și a zonei. Este un gest de solidaritate normal în astfel de aceste vremuri grele pe care le traversăm cu toții”, a afirmat Dominic Fritz.

De asemenea, primarul Timișoarei a anunțat că este nevoie să se reducă inclusiv din cheltuielile instituției, pentru a putea fi furnizate căldură și apă caldă și a precizat că există șanse ca un sprijin financiar de la Guvern să vină în viitorul apropiat.

Banii județeni sunt un gest important în acest context și va trebui și din bugetul local să tăiem la sânge din alte cheltuieli pentru a mai suplimenta sumele de bani pentru Colterm. Dar avem nevoie și de un ajutor imediat de la Guvern. În acest context, am avut azi, împreună cu peste 20 de primari de municipii o întâlnire cu premierul Florin Cîțu, pentru a găsi împreună o soluție pentru termoficarea centralizată din țară. Cu toții ne confruntăm cu aceleași probleme. Am primit asigurări că Guvernul va veni cu un sprijin financiar pe termen scurt și sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Milioane de oameni din această țară, racordați la sisteme centralizate de încălzire, se uită în aceste momente spre Guvern pentru sprijin și pentru ca această criză energetică să nu se transforme într-una umanitară”, a detaliat Dominic Fritz.