Aparat performant de depistare a cancerului de sân, pus în funcțiune la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

1

La Centrul de Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a fost pus în funcțiune un mamograf digital 3D cu tomosinteză, care permite realizarea unor investigații imagistice de înaltă performanță, care pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân. 

Medicii spun că prin această procedură se poate depista un neoplasm mamar cu doi ani înainte de a putea fi descoperit prin palpare.

Mamografia este indicată pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani pentru că după acest prag sânul începe să involueze, are loc o reducere a țesutului glandular, iar nodulii și microcalcificările pot fi observate mult mai bine. Mamografia se completează, dacă este nevoie, cu ecografia de sân sau chiar cu un RMN de sân, atunci când există suspiciuni cu privire la existența unui neoplasm mamar. Mamografia digitală presupune radiografia în două planuri a sânului cu doze reduse de raze X.

4

„Chiar dacă mamografia presupune efectuarea a 4 filme, două pe fiecare sân, craniocaudal și oblic, în zilele noastre mamografia digitală este foarte puțin iradiantă, iar pacientele nu ar trebui să se sperie de o eventuală iradiere a sânului, având în vedere beneficiul unui diagnostic precoce al neoplasmului mamar.”, a spus Diana Munteanu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Spitalul „Victor Babeș”.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

Mamografia digitală permite scanarea cu o mai mare acuratețe a formațiunilor benigne sau maligne. Sensibilitatea acestei investigații imagistice este de aproape 80%, însă prin completarea ei cu o ecografie de sân, se poate ajunge la o acuratețe de 99%.

2

„Mamografia 3D cu tomosinteză presupune obținerea unor imagini din unghiuri multiple care sunt apoi recompuse în secțiuni fine de înaltă rezoluție. Se obține astfel o mai bună imagine a structurii sânului putându-se vedea detaliile țesutului mamar. Asta înseamnă că mamografia 3D are o acuratețe mai bună în a determina mărimea, forma și localizarea anomaliilor.”, a mai precizat Diana Munteanu.

Potrivit statisticilor, aproape 90% dintre cancerele mamare apar după vârsta de 40 de ani. Controlul regulat imagistic poate duce la depistarea precoce a neoplasmelor mamare și la evitarea apariției de metastaze. În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie. Depistarea cancerului într-o forma incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95%. În Centrul de Imagistică de la „Victor Babeș” se pot face atât investigații mamografice, cât și ecografii și RMN de sân.