Prăpastia între PNL și USR în Timiș se adâncește tot mai mult. Liberalii acuză jocuri meschine, usr-iștii invocă bipolaritatea

nica fritz

Criza căldurii de la Timișoara a deschis un nou capitol de acuzații de incompetență între PNL și USRPLUS. Au ridicat piatra liberalii, iar usr-iștii le-au dat replica. În ce măsură mai este funcțională coaliția locală de guvernare? Președintele PNL Timiș spune că ea nu mai există, cel puțin la Timișoara. Cei de la USR îl contrazic. Ei susțin că alianța merge mai departe, câtă vreme liberalii au un reprezentant în Executivul primăriei, pe viceprimarul Cosmin Tabără. 

Dovezile relației „bune”, „de colaborare”, dintre PNL și USRPLUS la nivelul Timișoarei au fost puse din nou pe masă cu prilejul anunțului privind intrarea în insolvență a Colterm, urmată de decizia E.ON de a sista furnizarea gazului către companiei de termoficare.

Alin Nica, președintele CJT și al PNL Timiș, i-a acuzat pe USR-iștii din administrația Fritz de incompetență în gestionarea problemei, afirmând, de asemenea, și faptul că sunt „tabula rasa în administrație”, cu referire la solicitarea lui Dominic Fritz adresată Guvernului de a acorda orașului cărbune din rezerva de stat.

CITEȘTE ȘI: „Sunt tabula rasa în administrație!” Nica îl ia peste picior pe Fritz după ce primarul Timișoarei a cerut cărbune din rezerva de stat

Ulterior, Alin Nica a fost și mai tranșant, declarând că alianța dintre PNL și USRPLUS la Timișoara nu mai există. Ca argument, liberalul a invocat majoritatea pe care USR și-a creat-o în consiliul local, „bazându-se pe trădători”, adică pe votul lui Raul Ambruș, recent exclus din rândurile filialei. În plus, viceprimarul PNL, mai spune Nica, ar avea un rol aproape decorativ în Executivul primăriei.

„Eu unul mă simt frustrat că, deși le-am pus pe masă idei, soluții (n.r, situația Colterm), că n-am venit numai să critic, să spun «Tu ești prost, marș de-aici!», am venit «Bă, uite aici soluțiile, pune-le în aplicare». Nu spun că îți cer drepturi de autor, spune că sunt ale tale, dar fă-le pentru timișoreni. (…) Domnul Tabără, dacă i-ar putea da să ascută creioane, asta ar face-o. L-ar pune doar să fie cu rol decorativ, nu ne consultă la luarea deciziilor importante cum este majorarea impozitelor și taxelor locale, majorarea prețului la abonamentele și biletele STPT, la gigacalorie sau strategia privind locurile de parcare din oraș. Ne e ciudă pe ei că nu ne consultă înainte. Asta nu e o colaborare loială. Da, am rupt alianța cu cei de la USR în momentul în care ei uită de interesul timișorenilor. Atunci căile noastre se despart. Ca să vedeți cât de meschini sunt, știți că am avut și noi probleme interne cu un consilier local pe care noi l-am exclus din partid, ar prefera în locul unei alianțe stabile la CL să facă una pe la spate, profitând de această slăbiciune temporară în tabăra noastră și să numească oameni sprijiniți de domnul Ambruș, acei bătăuși din vară, în poziții din CA-uri. La Colterm, de exemplu, în martie i-au schimbat pe vreo doi dintre ei, acum i-au pus la loc. Le-am spus-o și noi, din momentul în care statuați asta, considerați alianța din CL ruptă. În momentul de față, în această situație ne găsim, alianța din CL de facto este ruptă.”, a declarat Alin Nica la postul de televiziune local Europa Nova.

nica ruben

USR-iștii îl contrazic. Îl aduc în discuție tot pe viceprimarul Cosmin Tabără. Câtă vreme PNL are un viceprimar cu atribuții și care își exercită atribuțiile, avem o alianță funcțională la Timișoara, spune viceprimarul Ruben Lațcău, vicepreședinte USRPLUS Timiș.

„Comportamentul acesta e unul bipolar al președintelui consiliului județean care, pe de o parte, la județ se înțelege cu USR-ul, dar la Timișoara nu se înțelege cu USR-ul, la nivel național vrea guvernare cu URS, la nivel local nu vrea. Este un comportament pe care eu personal nu îl înțeleg și nici nu mă mai obosesc să îl înțeleg. În cazul în care PNL consideră că vrea să rupă alianța cu USR la nivel de Timișoara, m-aș aștepta ca un prim pas pentru a face acest lucru este ca viceprimarul PNL să își dea demisia, să se retragă. Atâta vreme cât viceprimarul Cosmin Tabără este în funcție, ia decizii, are atribuții, el este parte a unei majorități, a unui Executiv, iar PNL, de fapt, este în alianță, pentru că nu există un context în care PNL să fie în opoziție, dar în același timp și la putere. (…) Adevărul este că în momentul în care suni la PNL la sediu, nu știi cine îți răspunde și din ce tabără este. Noi încă așteptăm ca toată această degringoladă internă din PNL să se liniștească și într-un final, dincolo de alegerile lor interne și taberele câștigătoare sau pierzătoare, să existe un interes și pentru locuitorii Timișoarei și pentru România.”, a declarat Ruben Lațcău.

Cuțitele, aruncate de la începutul colaborării politice

Nu este prima dată când partenerii de guvernare locală au opinii divergente cu privire la subiectele la zi. De altfel, relația dintre PNL și USRPLUS a început cu stângul încă din octombrie 2020, când au avut loc primele negocieri. Conducerile celor două formațiuni nu s-au înțeles asupra unui paragraf din ceea ce trebuia să fie protocolul scris de colaborare, așa că Alin Nica a mototolit hârtia, ca exemplificare publică a reacției avută de Dominic Fritz în cadrul discuțiilor între echipele de negociere.

„(…) când am ajuns să discutăm despre comunicatul de presă unde era un paragraf care făcea referire și la pozițiile din cele două instituții, când am solicitat eliminarea acelui paragraf, reacția intempestivă și șocantă, din punctul meu de vedere, a lui Dominic a fost să mototolească protocolul și să îl arunce spunând că fără funcții acest protocol reprezintă doar hârtii.”, spunea Alin Nica la acea dată.

Au urmat opiniile contradictorii pe subiectul carantinării Timișoarei și a zonei periurbane. Votată de Dominic Fritz, pe atunci membru în CJSU, blamată de Alin Nica, vicepreședinte CJSU, carantina a fost instituită în zonă în 8 martie 2021, ulterior prelungită prin decizia Bucureștiului.

CITEȘTE ȘI: Alin Nica: „Instituirea carantinei în Timișoara, o palmă peste obraz, un abuz fără precedent și o bătaie de joc la adresa noastră”. Ce îi transmite șefului DSU Raed Arafat?

51099009942 e306269723 k

Nica l-a acuzat, printre altele, pe Dominic Fritz, că nu a luat nicio măsură să reducă rata infectării cu Covid-19 în Timișoara și că ar fi mușamalizat un focar apărut la Direcția de Urbanism din primărie. Fritz a catalogat afirmațiile ca fiind „evident politicianiste” și cinice.

„A lansat o salvă de informații trunchiate și acuzații, unele de-a dreptul bizare. Ba că am mușamalizat infecțiile din Direcția de Urbanism, deși le-am anunțat într-o conferință de presă încă de acum 2 săptămâni. Ba că nu am trimis poliția locală să facă controale, deși știe că poliția locală de un an este în subordinea MAI, tocmai ca să ajute la combaterea pandemiei. Ba că nu am forțat firmele din Timișoara să folosească telemuncă, deși are informația că acest lucru nu este decis de primar, ci doar de către angajatori conform Legii 55/2020, care enumeră măsurile împotriva pandemiei. Niciun primar nu are putere legislativă să vină cu măsuri mai stricte. (…) Adevărul este că lupta împotriva pandemiei a fost pasată în mare parte primăriilor. Președinții de consilii județene au timp să orchestreze atacuri politice și să facă campanie pentru alegeri interne.”, a spus Dominic Fritz în 9 martie.

Criza migranților sau gestionarea titlului de Capitală Europeană a Culturii sunt alte două teme care au stârnit reacții contradictorii în lanț din partea liderilor județeni de la PNL și USR.