Alin Nica: „Instituirea carantinei în Timișoara, o palmă peste obraz, un abuz fără precedent și o bătaie de joc la adresa noastră”. Ce îi transmite șefului DSU Raed Arafat?

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, spune că măsura prelungirii carantinei în Timișoara și zona periurbană prin ordin direct al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat este un abuz fără precedent. Șeful administrației județene nu exclude o eventuală acțiune în instanță pentru anularea acestor decizii. 

„În mod abuziv a fost instituită carantina în Timișoara, asta reprezintă pentru noi o palmă peste obraz, un abuz fără precedent și o bătaie de joc la adresa noastră. Această carantină formală ați văzut cu toții că nu și-a arătat efectele și noi o știam din capul locului că așa va fi pentru că atâta timp cât nimic nu se schimbă, cât lucrurile merg înainte în același mod, nu poți să spui că o hârtie te ferește de virus. Măcar să se fi făcut carantina ca la carte. Aceste două săptămâni au chinuit, zeci, sute și mii de firme. De asemenea, presiunea pe spitale și pe ATI nu s-a disipat, nu s-a redus, dimpotrivă, a crescut. Asta s-a întâmplat pentru că autoritățile au fost autiste la propunerile pe care eu le-am făcut încă de acum două săptămâni și jumătate de rezolvare în mod proactiv a acestei decizii.”, a declarat, luni, Alin Nica, în cadrul unei conferințe de presă.

Alin Nica a spus că dincolo de a-i transmite public lui Raed Arafat punctul său de vedere, administrația județeană analizează eventualitatea atacării în instanță a ordinului emis de șeful DSU. „Nu am văzut temeiul juridic care îi permite acest lucru. În lege scrie că decizia de punere în carantină se ia de la nivel național în baza deciziei CJSU, cu avizul DSP. (…) Poate și acționarea în instanță a acestui ordin este una din pârghii pe care o analizăm.” 

leader board 728 x 90 px

Președintele CJT spune că sunt mai multe direcții care ar trebui urmate de autoritățile locale pentru limitarea răspândirii noului virus. Prima ar fi intensificarea campaniei de vaccinare. „Am dat exemplu la Spitalul Județean, unde am creat 8 fluxuri non-stop. Putem extinde acest model și la celelalte centre de vaccinare. Cum putem crește rata de vaccinare? Implicarea medicilor de familie în acest proces și să deschidem centre de vaccinare la medicii defamilie și peste tot unde putem face acest lucru.”, a explicat Alin Nica.

Liderul PNL al administrației județene a mai vorbit și despre creșterea dozelor de vaccin alocate județului Timiș cu 50%, înființarea unui centru drive through de vaccinare, dar și mutarea forțelor de ordine de la intrările din oraș, în interiorul localităților. „Forțele de ordine nu ar mai trebui să fie chinuite la intrările în oraș să facă pe verificatorii unor hârtii care nu ne feresc de răspândirea virusului. Am văzut că cei care sunt de rea-credință ocolesc aceste restricții cu mare ușurință. Forțele de ordine să fie pe străzi, în locurile aglomerate.”, a spus Nica.

A treia direcție enunțată de Nica face referire la mărirea numărului de paturi la ATI. „Îi transmit domnului Raed Arafat că în loc de restricții mai bine ar operaționaliza unitatea mobilă ATI din curtea Spitalului Municipal. Tirul acesta stă nefolosit de 4 luni și noi ne plângem că nu avem locuri la ATI. Pentru domnia sa, ni nu suntem decât cifre și acele numere pe care își justifică aceste măsuri abuzive. Să facă ceva concret pentru Timișoara.”, i-a transmis Nica lui Raed Arafat.

Iar a patra direcție se referă la mai multe propuneri ale PNL de sprijinire a sectorului economic. Printre acestea, reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare de la 9 la 5% sau scutirea de la plata impozitelor pentru afacerile afectate direct de carantină, fie suspendarea executării silite a celor afectați de aceste restricții.

Sâmbătă, CJSU Timiș a decis prin vot neprelungirea carantinei în Timișoara și localitățile Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița și Moșnița Nouă, după data de 22 martie.  Printr-un ordin direct al șefului DSU, măsura a fost întoarsă, astfel că Timișoara și zona metropolitană rămân sub restricții încă 72 de ore.