Praful înghițit de reșițenii din Dealul Crucii, pus în spatele primarului Ioan Popa!

masina strada dealul crucii
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Reprezentații TMK și ai instituțiilor de mediu s-au spălat pe mâini după ce mai mulți reșițeni s-au plâns că le sunt otrăviți plămânii și distruse mașinile și locuințele.

Mai mulți cetățeni care locuiesc în imediata vecinătatea a societății TMK din Reșița se plâng că sănătatea le este pusă în pericol din cauza poluării generate de companie, cu largul concurs al autorităților de mediu care se fac că nu văd ceea ce se observă foarte clar cu ochiul liber. Agenția pentru Protecția Mediului susține, în schimb, că singura stație de monitorizare a calității aerului din oraș nu a înregistrat depășiri ale valorilor-limită pentru poluanți. Calitatea aerului în Reșița este monitorizată cu o stație automată ce face parte din rețeaua națională. „Ceea ce vă pot spune acum este că la stația de monitorizare a calității aerului pe care o avem în dotare și care funcționează nu s-au înregistrat poluări. Am validat toate datele, iar de la 1 ianuarie și până în prezent, nu am înregistrat poluare.”, a precizat, pentru Express de Banat, Olga Ghibuș, șeful Serviciului Monitorizare și Laboratoare din cadrul APM Caraș-Severin. Ceea ce nu spun însă cei de la APM este că această stație de monitorizare a calității aerului este amplasată chiar lângă sediul instituției, pe strada Petru Maior, departe de orice activitate industrială.

masina dealul crucii 3

Reșițenii care locuiesc pe Strada Rândul 3 au o cu totul altă părere și spun că, de ani de zile, viața le este un adevărat calvar și că sănătatea le este pusă în pericol din cauza poluării generate de societatea TMK. Mai mult, există voci care susțin că cei care ar trebui să se asigure că se respectă legea sunt, de fapt, mână în mână cu cei care poluează cu bună-știință. „Poluarea TMK Reșița a ajuns la cote alarmante, iar autoritățile de mediu din Caraș-Severin stau bine pe scaune și pasează problema una alteia, făcând jocul celor care fac profit pe sănătatea cetățenilor, să nu îi supere cumva și să fie zburați de pe funcțiile bine plătite pentru nimic.”, susține Cristian Florin Crestescu, unul dintre locuitorii de pe Rândul 3.

Împreună cu alți cetățeni de pe aceeași stradă, bărbatul a depus, în repetate rânduri, sesizări, atât la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, cât și la Garda de Mediu Caraș-Severin. „La ultima solicitare făcută către cei de la Mediu, răspunsul dumnealor a fost că ceea ce se întâmplă în Dealul Crucii este un disconfort minor. Același disconfort minor, cum spun dânșii, l-am resimțit și în urmă cu două seri când ceea ce părea a fi doar o ceață în Dealul Crucii era, de fapt, praf provenit de la minihalda de zgură din combinat. Am filmat totul, pentru a mă adresa din nou autorităților.”, povestește bărbatul.

strada randul 3

Cum astfel de episoade nu sunt deloc pasagere și nici străine autorităților de mediu, Express de Banat a solicitat un punct de vedere și conducerii AMP Caraș-Severin. În documentul semnat de către Mihai Dănuț Cepeha, directorul executiv al instituției, se arată că, de-a lungul timpului, s-au efectuat monitorizări ale parametrilor PM 10 (pulberi în suspensie – nr.) și „pulberi sedimentabile” în zona afectată (Strada Rândul 2, Strada Rândul 3), rezultatele obținute situându-se sub valorile limită.

promovare banner maxagro Muzeul TM

De asemenea, APM a transmis o solicitare și societății TMK Reșița, căreia i s-a cerut să comunice dacă s-au constatat disfuncționalități în funcționarea instalației integrate pentru producerea oțelului lichid și turnarea continuă, care ar fi putut genera situația semnalată de locuitorii din Dealul Crucii.

În răspunsul formulat către APM, reprezentanții companiei menționează că nu s-au înregistrat avarii sau disfuncționalități la echipamentele tehnologice, instalația de captare și epurare a gazelor arse funcționând la capacitate maximă. În același document se mai arată și că oțelăria electrică funcționează, din motive energetice, în cursul săptămânii, pe perioada nopții, între orele 21.00 și 8.00. De asemenea, TMK susține că Strada Rândul 3 este neasfaltată, iar emisiile de praf, după trecerea unei mașini, sunt semnificative.

Ce spune Garda de Mediu?

Noi, ca și instituție de control, am fost de nenumărate ori în zona respectivă și am încercat să identificăm potențialele surse care ar putea să emită în atmosferă poluanți și care să îi afecteze pe cetățenii din zonă. Singura activitate care se desfășoară acolo este cea de la combinatul siderurgic. Emisii de poluanți de praf în atmosferă ar fi și, să zicem, circulația autovehiculelor, traficul din zonă. La Garda de Mediu nu a ajuns niciodată, dar niciodată un buletin care să demonstreze că acolo este o poluare. (…) Toate buletinele pe care le avem noi la instituție spun că nu sunt depășiri, buletine primite atât de la operatorul economic TMK, care are laboratorul propriu și care face în fiecare zi probe, buletine primite de la un laborator terț din țară și buletinele transmise de către APM Caraș-Severin, ca urmare a solicitărilor noastre. Ca să luăm măsuri și să aplicăm legea ne trebuie niște determinări de la laborator, care să spună dacă au fost depășiri sau nu. Din moment ce Garda de Mediu nu are niciun buletin, nu avem cum aplica amenzi sau alte sancțiuni, că ne dau cei de la combinat în judecată apoi”, a precizat Remus Blujdea, directorul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Caraș-Severin.

Așadar, traficul masiv din zonă este cel care ridică praful de pe străzile sparte, iar acesta se depune periodic pe mașinile oamenilor. Același praf care se ridică la orele serii și se vede în zare, ca o nălucă…

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/