Regizorul reşiţean Sabin Dorohoi, la Hollywood cu „Clara”

clara sabin dorohoi

Filmul încă nu rulează în cinematografele din ţară dar bifează trei festivaluri internaţionale pe trei continente.

Premiera mondială a avut loc în luna noiembrie la festivalul de la Cottbus. „Clara” a câştigat atunci premiul publicului, după care a participat la festivalul de la Kolkata, India. În perioada 1-8 mai, la Los Angeles, are loc „South East European Film Festival”, cu producţia lui Sabin Dorohoi în competiţia oficială şi nominalizată pentru premiul special „Cinema without borders, bridgind the borders”. Filmul său va rula pe 2 mai, ora locală 19:30, respectiv pe 3 mai, la ora locală 13:00. Concurează cu alte cinci filme, printre care şi „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, după cum se poate vedea aici.

„Prezentăm filmul la Hollywood iar festivalul la care participăm este o competiţie importantă, este din SUA și are o tradiţie veche. De aceea, pentru noi, va fi intersant să fim prezenţi acolo. Am înscris filmul la acest festival imediat după premiera mondială. Ştiam că e în aşteptare însă abia acum am primit confirmarea că a intrat în competiţie. Din 2012 am mers în SUA aproape anual cu câte un proiect. Nu mai e fascinația primului moment dar oricum, mi-i dor tare de SUA”, a spus Sabin Dorohoi în exclusivitate pentru Express de Banat.

Filmul său este înscris la multe alte festivaluri din lume însă competţia pentru a fi acceptat este foarte dură. Asta deoarece în cursă sunt filme din toată lumea, multe dintre ele cu bugete mult mai mari decât producţiile româneşti. Dorinţa regizorului este ca filmul său să fie văzut şi în România. Ar vrea ca, în vară, să poată începe caravana în cinematografe însă totul va depinde de generozitatea sponsorilor.

cadre filmate în centrul reșiței. (foto mihai butănescu)

Scene filmate în zona „Universalul vechi” din Reșița. În rolurile principale, Olga Torok (în dreapta) și Luca Puia, în primul film de lung metraj al lui Sabin Dorohoi. (Foto: Mihai Butănescu)

Până să vedem filmul pe marile ecrane, reţinem că personajul Clara este întruchiparea mamelor din România nevoite să plece peste hotare pentru a oferi o viaţă mai bună copiilor. De aici, drama pe care, într-un fel sau altul, o cunoaştem cu toţii şi de care, cu siguranţă, suferă multe milioane de oameni din întreaga lume.

„Clara” este prima co-producţie româno-germană filmată în Caraş-Severin, la Reșița, Bocșa sau Văliug. La premiera mondială, povestea sa a sensibilizat publicul până la lacrimi. Nu orice public, ci pe cel dintr-un popor recunoscut pentru răceală. La cererea publicului german, „Clara” a rulat şi a doua oară la Cottbus. În România însă, Clara se lasă aşteptată dar frânturi din povestea ei se pot vedea aici.
Foto: Mihai Butănescu

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/